Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onkruidbestrijding in zaaiuien vraagt extra aandacht door droog weer

Wat zijn nĂș de mogelijkheden met Totril? Vooral onder droge omstandigheden, zoals nu, is extra aandacht vereist bij de onkruidbestrijding in zaaiuien. Totril kan hierbij zeker helpen. Totril is toegelaten in zaaiuien, plantuien, lente-uien, knoflook en sjalotten. De maximale dosering Totril is 3 x 0,5 l/ha oftewel 1,5 l/ha totaal per seizoen. Totril bestrijdt een groot aantal onkruiden. Zie daarvoor onderstaande werkingstabel.



Verwacht u dat de uien al binnen 3 dagen boven komen, dan is inzet van glyfosaat, Finale SL 14 of Basta 200 te risicovol. Hier kan Totril een helpende hand bieden. Bij zaaiuien die in het kramstadium staan kan Totril op droge grijze grond en bij droog weer als volgt worden toegepast:

0,3-0,5 l/ha in een solo toepassing, of;
0,15 l/ha i.c.m. bentazon

Toepassing van Totril in het vlagbladstadium is niet mogelijk en wordt dan ook sterk ontraden.

Als de eerste echte pijpjes minimaal 3-4 cm lang zijn, kan Totril worden toegepast in een dosering van 0,15-0,5 l/ha i.c.m. bentazon, pyridaat of prosulfocarb. Ook hierbij geldt dat de uien voldoende afgehard moeten zijn, dus een toepassing op droge grijze grond en bij droog weer.

Totril heeft een goede werking tegen o.a. melganzenvoet, klein-kruiskruid, zwaluwtong, varkensgras, paarse dovennetel en ereprijssoorten.

Tegen ganzevoetachtigen, bijvoorbeeld melganzenvoet, heeft de combinatie met prosulfocarb de voorkeur. Houd na deze bespuiting een wachttermijn aan van 2 weken alvorens opnieuw een contactbespuiting uit te voeren op basis van Totril, bentazon of pyridaat.

Tegen klein-kruiskruid heeft de combinatie met pyridaat de voorkeur. Voorkom dat de eerste generatie klein-kruiskruid gaat zaaien! Dit geeft later in het seizoen (juli/augustus) opnieuw problemen.

Zorg dat de onkruidbestrijding klaar is voordat de uienpijpen gaan hangen. De kans op schade als gevolg van een onkruidbestrijding neemt dan sterk toe.

Bron: Bayer Crop Science
Publicatiedatum: