Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"In Rusland gaat alles op ‘t gemaksken"

Freddy Warrens levert eerste Delta-uienplanter af in Ipatovo

Het transport naar Rusland van de Delta-uienplanter van Warrens BV (mechanisatie- en constructiebedrijf) uit Kapelleburg duurde achttien dagen en kostte ruim 3000 euro. Directeur Freddy Warrens vloog het transport achterna en dirigeerde uiteindelijk de uienplanter naar een enorm uitgestrekt akkerbouwbedrijf (53.000 hectare dus net zo groot als heel Zeeuws Vlaanderen (!) ) – om het werk te kunnen doen waarvoor de machine gekocht is: het vroeg kunnen planten van uien. "Het leek wel 'in the middle of nowhere' waar ik uiteindelijk moest zijn."


Twee Russische dames voor de Delta-uienplanter van Warrens BV

"Tja, daar sta je dan op één van de zeven vliegvelden van Moskou en je weet eigenlijk niet eens welke het goede vliegveld is om uiteindelijk op de plaats van je bestemming te komen. Met veel bloed, zweet en tranen kwam ik in Ipatovo. Maar toen begon het pas. Voordat ik ze had uitgelegd in mijn Kapellebrugs Russisch dat die Bellarus-tractor veel te brede banden had, waren we toch al een dagje verder", aldus Warrens.

Hoe komt een Zeeuws Vlaams bedrijf zoals Warrens BV in hemelsnaam aan orders in Rusland? "Dat hele traject heeft zo’n twee jaar in beslag genomen. Er stond in deze krant een artikel dat ik zaken wilde gaan doen in Rusland. We kregen een leuke reactie per mail van een tolk uit Koewacht die haar diensten aanbood als vertaalster. Ik had dit mailtje goed bewaard, want dat zou nog wel eens van pas kunnen komen. Op een dag kreeg ik een telefoontje van mijn Russische klant dat die over drie dagen bij mij zou zijn. Die klant kan allen maar Russisch spreken en zo is dat balletje gaan rollen…Op stel en sprong de Koewachtse tolk geregeld en werkelijk alles over plantuien en mijn machine uitgelegd aan haar zodat ze wist waarover we praten."

De Delta-uienplanter moest natuurlijk eerst afgestemd worden op de enorme bedden grond met zware klei om te kunnen planten. "Wat me opviel was dat er daar heel veel mensen zich met die machine bemoeiden. Ik geloof een stuk of twintig. Maar echte werkers kon ik er maar twee ontdekken. Dat is schijnbaar de cultuur daar. Veel kijkers en weinig doeners. Die ene man met net pak was duidelijk de baas. Stond uren met zijn handen in zijn zakken. Eerst kwamen ze met een tractor aanzetten met veel te brede banden en op verkeerd spoor. Voordat ze de banden er af hadden gekregen waren er bijna twee dagen verstreken."Ik heb daar werkelijk mijn ogen uitgekeken. Het ontbreekt hen duidelijk aan goed materiaal. Na 300 meter te hebben geplant stopte men met planten. Er was blijkbaar iets mis met de tractor. De tractor kon de machine niet meer optillen nadat die een half uurtje had gedraaid. Volgens mij viel dat allemaal wel mee. In het veld begonnen enkele werknemers de stoel uit de tractor te schroeven om bij de hefcilinder te komen. Ik kon er niks meer van volgen. Ik was ervan overtuigd dat het daar niet aan lag, maar kon het maar niet aan het verstand brengen. Ze plaatsten een gereviseerde hefcilinder, testten die en de olie spoot uit de gereviseerde cilinder. Begon mij toch wel een beetje te ergeren over deze situatie, wilde het uitschreeuwen om me dertig minuten te geven om dat ding te repareren. Maar daar was geen sprake van. Ze moesten enkel de machine korter aanspannen aan de tractor, zodat die meer kracht kreeg om de machine naar boven te tillen. Heb ze dan maar hun gang laten gaan.

"Uiteindelijk hebben we een lasapparaat weten te vinden op een boerderijtje dat 100 kilometer verderop lag. Maar toen begon de ellende pas. Wel een lasapparaat, maar niemand van die Russen kon er mee om gaan. Uiteindelijk heb ik het zelf gedaan. Toen ze zagen dat ik er wel degelijk verstand van had werd iedereen wat vriendelijker. Eindelijk luisterden ze naar mij…’’, aldus Warrens. "Het werd wat donker en wat denk je? Ze vonden het lang genoeg geduurd te hebben en kapten er mee. Hier in Nederland is dat ondenkbaar. Er lag tenslotte voor meer dan 230.000 (!) euro aan plantgoed. Bij ons plant je tot het niet meer gaat en totdat de laatste plantui in de grond zit. Maar daar duidelijk niet", aldus Warrens.

Kaviaar

Warrens werd bij aankomst als een vorst onthaald en behandeld. "Denk je dat ze daar geen eten hebben? Dan heb je het mis. Twee keer uitgebreid warm eten op een dag. Kaviaar, wodka, chocolade... Het kwam allemaal langs. Eten tot je niet meer kunt, want als je stopt met eten nemen ze dat je kwalijk…." Warrens geeft zijn ogen en oren goed de kost. Dat is ook het fundament van dit bloeiend bedrijf. Want zijn machines gaan naar Finland, Zweden, Tsjechië, Engeland, Canada, Frankrijk, Polen, Duitsland, Portugal, Nederland en nu ook naar Rusland. Eind dit jaar vliegt hij naar Krasnodar in het zuiden van Rusland om er met zijn uienplanter aan een landbouwmechanisatiebeurs deel te nemen.

"Ik verwacht veel van de markt in Rusland. Ik reken er op dat ik eind dit jaar daar toch een aantal machines zal kunnen afleveren. Onze kracht is dat we de machines zelf maken en dus weet je waar je over praat. En dat ik dan zelf naar Rusland moet, dat maakt me niks uit. Een van de grote voordelen van deze machine is dat je heel vroeg in het jaar uien kunt planten; zelfs met vorst."

Met de Delta uienplanter heeft Warrens sinds 2002 een knap staaltje techniek in huis. Plantuien zijn de laatste jaren in trek. Dit heeft alles te maken met het gat in de markt tussen de oude en de nieuwe oogst van de uien. Nadeel in Nederland is wel dat dus heel veel boeren uien planten en dat drukt natuurlijk weer de prijs. De machine van Warrens BV blinkt uit door eenvoud en het goede functioneren. Ook Zeeuws Vlaamse boeren als Coen Brooijmans uit Terhole en Etienne Verdurmen uit Hulst profiteren daarvan. Het wielstel is ver naar achteren geplaatst om een zo optimaal mogelijke druk op de machine te hebben. Een andere verandering ten opzichte van vroegere uienplanters is dat de triltafel nu uit één geheel bestaat. Hierdoor worden de uien mooi egaal verdeeld over alle rijen.

De trilintensiteit van de hydraulisch aangedreven triltafel is regelbaar. Boven de triltafel is een grote trechtervormige voorraadbak geplaatst. Deze vorm van de bak zorgt voor een egale drukvulling onderin. Het volume van de bak is aangepast aan de capaciteit van de machine. Wat ook opvalt zijn de verstelbare klepjes bovenaan het broekstuk. Daarmee kunnen in de ene rij meer uien worden geplant dan in een andere. De buitenste rijen hebben meer zonlicht en ruimte waardoor er een hogere opbrengst gehaald kan worden. Dit wordt ook wel de 5% regel genoemd. De afstand tussen de uien in de rij is niet altijd optimaal. Dit is te verhelpen met het ontwikkelen van een machine met een carrouselsysteem. "Maar dat zal nog wel even op zich laten wachten. Want dat betekent vooral een duurdere machine en de prijs is het bewijs", aldus Warrens.

Menig Hollandse en Belgische boer zou jaloers zijn op de opbrengst in kilo’s per hectare zoals die in Rusland wordt gehaald. Bij ons is 60 tot 70 ton uien per hectare heel veel, terwijl dat daar 100 ton kan zijn. "Ik geloof dat de prijs in Rusland per hectare maar zo’n 350 euro is. Dat is dus niet vergelijkbaar met hier. Maar het in Rusland vaak behelpen. Haast kennen ze daar niet. Allemaal op ’t gemaksken. Ik kijk al uit naar november als we naar de beurs met de uienplanter gaan. Daar heb ik hoge verwachtingen van", besluit Freddy Warrens.

Voor meer informatie:
Warrens BV
Gentsevaart 30
4565 EV Kapellebrug
Tel: +31 (0) 114 - 312746
Fax: +31 (0) 114 - 311164
info@warrensbv.nl
www.warrensbv.nl
Publicatiedatum: