Late percelen vragen veel zorg in de bewaring
Zo is het van belang na inschuren direct te starten met drogen m.b.v. kachels, inblaastemperatuur maximaal 2 graden boven producttemperatuur, anders ontstaat condens in de box, en dat vraagt weer extra energie en tijd om weg te drogen.
Zorg dat de kachelcapaciteit groot genoeg is om ook ’s nachts volledig met buitenlucht te kunnen ventileren, zonder bijmenging van binnenlucht. Zorg ook dat de inblaastemperatuur niet boven de 21 graden komt, in verband met koprotrisico (optimale temperatuur koprot 25 graden), kans op kale uien en het te snel dichtstoken van de halzen. Dit geeft weer kans op watervellen, en kale uien!
Als het product tot bovenin een homogene temperatuur van 20 graden heeft bereikt en de uien ritselen, kan met nadrogen worden begonnen Houd de temperatuur van de uien dan ook gedurende een aantal weken op 20 graden door overdag indien mogelijk met buitenlucht te ventileren en ’s nachts met ondersteuning van kachels.
Bezuinig niet op ventilatie, je ventileert nooit te lang, maar wel snel te kort! Houd dit lang genoeg vol, totdat de halzen niet meer tussen de vingers rollen.
Bron: Nickerson-Zwaan