met name bij zaaiuien

BLGG AgroXpertus constateert toename in problemen door stengelaaltjes

Het afgelopen teeltseizoen is het aantal problemen door stengelaaltjes aanzienlijk toegenomen. Dat constateert BLGG AgroXpertus naar aanleiding van meldingen uit de praktijk. De problemen deden zich vooral voor bij percelen zaaiuien.

Stengelaaltjes komen op alle grondsoorten voor en kunnen lang overleven zonder waardplant. Vooral op de zwaardere gronden is de overlevingskans erg groot. Daarnaast kunnen stengaaltjes zich snel vermeerderen doordat een vrouwtje per generatie wel 300 nakomelingen kan geven. In een seizoen zijn er meerdere generaties. Hierdoor kan een besmetting met 1 stengelaaltje binnen een seizoen uitgroeien tot serieuze aantasting van het gewas.

De toename van het aantal valplekken veroorzaakt door stengelaaltjes doet vermoeden dat het aantal besmette percelen toeneemt. Daardoor kunnen onverwachte problemen optreden op percelen die als onbesmet te boek stonden. Daarom is het raadzaam regelmatig te controleren of een perceel besmet is met stengelaaltjes. Omdat stengelaaltjes al bij zeer lage besmettingen schadelijk kunnen zijn, moet intensief worden bemonsterd. BLGG AgroXpertus adviseert om minimaal 3 monsters per hectare te laten nemen.

bron: BLGG AgroXpertus

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.