Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische uientelers profiteren van meeldauwresistente rassen

Het afgelopen teeltseizoen stond in het teken van de introductie op grote schaal van Santero F1, het uienras van Nickerson-Zwaan met resistentie tegen valse meeldauw. Santero F1 heeft zijn waarde in het biologische segment van de markt dit jaar gelijk goed kunnen bewijzen. De druk van valse meeldauw was erg groot, en daar waar de vatbare rassen ten onder gingen aan de meeldauw, bleef Santero F1 overeind.
Opbrengstderving vanwege meeldauwaantasting was dus niet aan de orde. Naar schatting bestreken dit jaar de valse meeldauwresistente uienrassen de helft van het totale biologische areaal gele zaaiuien.

"Gewoon een beste opbrengst", aldus Jan Bokdam, biologisch akkerbouwer in Dronten. Hij teelde dit jaar Santero F1 naast een ander meeldauwresistent ras op hetzelfde perceel. Verschillen zijn er wel, volgens Bokdam. "Santero F1 rijpt mooi vroeg af en geeft al vroeger kilo’s ten opzichte van het andere ras. Voor je oogstspreiding natuurlijk ideaal”. Het lijkt er op dat er van Santero F1 voor komend seizoen helaas onvoldoende biologisch zaad beschikbaar zal zijn, maar voor het jaar erop staat een grote biologische zaadproductie in teelt.

Het voordeel van de Santero F1 is dat hij duidelijk vroeger is dan het andere meeldauwresistente uienras in de markt. Dit is gunstig voor de spreiding van de oogst. Bovendien kan het belangrijk zijn dat er voor de teler keuze is uit meerdere zaadbedrijven. De vroege oogst die Santero F1 biedt, is extra belangrijk in de biologische teelt.

Santero F1 is het resultaat van jarenlang kweekwerk van de uienveredelaars van Nickerson-Zwaan en is geschikt voor lange bewaring. 
Publicatiedatum: