Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sector verheugd met oplossingen tegen uienvlieg

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft gisteren een tijdelijke toelating verleend voor het zaaizaadbehandelingsmiddel Mundial tegen uienvlieg. Ook werd de toelating van twee ethofumesaat-bevattende middelen uitgebreid voor de teelt van graszaad en graszoden. Deze toelatingen kwamen tot stand door samenwerking tussen de toelatinghouders, het Productschap Akkerbouw en Plantum NL. De akkerbouw- en zaaizaadsector zijn blij dat hiermee voor seizoen 2011 oplossingen beschikbaar zijn voor de problemen met uienvlieg en diverse onkruiden in de teelt van graszaad en graszoden.

Uienvlieg

De uienvlieg (Delia antiqua) vormt een ernstige bedreiging voor een geslaagde uien- en sjalottenteelt. Een effectieve bescherming kan verkregen worden door zaaizaadbehandeling met een insecticide. Gewasbeschermingsmiddelenfabrikant BASF heeft al geruime tijd een toelatingsaanvraag lopen voor het nieuwe zaaizaadbehandelingsmiddel Mundial (fipronil). Omdat een reguliere toelating niet op tijd beschikbaar zou komen, en er geen alternatief beschikbaar was, had de minister op verzoek van de telers en zaadbedrijven voor seizoen 2010 onder strikte voorwaarden een vrijstelling verleend voor Mundial. Eén van die voorwaarden was dat er een aanvullende monitoringsstudie verricht zou worden naar risico’s voor vogels en zoogdieren. Deze studie is voorjaar 2010 door BASF, telers en zaadbedrijven uitgevoerd en bij het Ctgb aangeleverd. Omdat de beoordeling van deze en andere aanvullende informatie nog enige tijd vergt, is voor seizoen 2011 opnieuw vrijstelling aangevraagd. Deze is nu door het Ctgb verleend, voor de periode 1 februari 2011 tot en met 31 juli 2011.

Deze uitbreiding van de toelatingen zijn mede uitkomsten van het project ‘Effectief middelenpakket’, een gezamenlijk project van het Productschap Akkerbouw en Plantum NL. Doel van dit project is de realisatie van een noodzakelijk gewasbeschermingsmiddelenpakket, zodat een rendabele teelt mogelijk blijft.

Publicatiedatum: