Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Greenpeace: Minder gewasbeschermingsmiddelen in vers fruit

Hamburg - Bijna 80% van het conventioneel geteelde fruit en meer dan 55% van de groenten bevat resten van gewasbeschermingsmiddelen. Dat bleek uit een evaluatie van Greenpeace nadat 22.481 monsters tussen 2009 en 2010 geanalyseerd werden tijdens levensmiddelcontroles in de Duitse deelstaten. Ondanks dat er veel resten van gewasbeschermingsmiddelen gevonden werden, is er een positieve tendens: de wettelijk toegestane grenswaarden worden steeds minder overschreden.

„In de EU is het kwaliteitsniveau erg hoog", zegt Nina Banspach, woordvoerder van het Duitse Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (BVL). In hun jongste evaluatie werd bij nog maar 0,9% van de monsters van Duitse herkomst en bij nog maar 0,2% van de monsters uit de EU een hogere hoeveelheid aan gewasbeschermingsmiddelen gevonden dan toegestaan. Bij groenten en fruit uit derdewereldlanden loopt het percentage eveneens terug. Dit ligt hier nu nog op 5,4%.

Desondanks zijn er nog steeds producten uit Europa, die Greenpeace als 'risicoproducten' bestempeld: paprika's, peren en druiven uit Turkije, druiven uit Duitsland en kropsla uit Italië. Hoewel producten van buiten de EU vaak slechter scoren, raadt Banspach de consumptie niet af: „Ook hier wordt maar 5% van de monsters afgekeurd. Wie een afwisselende voeding tot zich neemt, dus verschillende soorten groente en fruit afwisselt, spreidt daarmee het risico om resten van gewasbeschermingsmiddelen tot zich te nemen."

Publicatiedatum: