Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe IFS Food versie 8

International Featured Standards – Food is de Duits-Franse tegenhanger van BRCGS op het gebied van voedselveiligheids-certificering. Deze standaard is bedoeld als uniforme controle op de veiligheid van levensmiddelen en het kwaliteitsniveau van producenten. En wordt toegepast voor alle productieniveaus, die op welke manier dan ook verband houden met productie van levensmiddelen en voedselveiligheid. Onlangs is IFS versie 8 gepubliceerd. KTBA geeft een toelichting op de certificering.

Voor veel bedrijven in de AGF, die IFS food gecertificeerd zijn betekent dit dat het handboek aangepast dient te worden, en de wijzigingen geïmplementeerd en geborgd moeten worden. Een nieuwe norm roept vragen op met betrekking tot de uitleg en implementatie van normelementen, en hoe hier op pragmatische wijze mee om te gaan.

Een aantal belangrijke wijzigingen zijn:

  • Er dienen aanvullingen opgenomen te worden in het bedrijfsbeleid met betrekking tot duurzaamheid, legaliteit en authenticiteit;
  • De eisen aan de voedselveiligheidscultuur zijn duidelijker gedefinieerd. Er dienen doelen te worden gesteld op het gebied van planning, communicatie en opleiding;
  • Het validatieproces is aangescherpt, inclusief validaties van iedere verandering welke van invloed kan zijn op de voedselveiligheid. Deze hervalidaties dienen te worden gedocumenteerd, geïmplementeerd en geborgd te worden. Dit om te waarborgen dat het HACCP-plan afdoende is om de geïdentificeerde gevaren effectief te beheersen;
  • Er zijn eisen bijgekomen bij het wijzigen van de hygiëneregels;
  • Inkoopeisen zijn uitgebreid op het gebied van voedselfraude, en er worden meer eisen gesteld aan de beoordeling van leveranciers;
  • Er zijn extra eisen op het gebied van chemicaliën;
  • Allergenenbeheer is aangescherpt;
  • Er zijn extra eisen rondom het gebruik van testapparatuur;

Vanaf 1 oktober 2023 is het voor bedrijven mogelijk om audits volgens de nieuwe versie uit te voeren. Vanaf 1 januari 2024 is dit verplicht.

KTBA Academy heeft de wijzigingen die deze nieuwe norm met zich meebrengt en de gevolgen voor de gecertificeerde bedrijven in kaart gebracht en samengevat in een masterclass. Deze masterclass zal worden verzorgd door Paul den Hollander. Hij zal de belangrijkste wijzigingen en de consequenties voor de gecertificeerde bedrijven aan u uitleggen.

Klik hier om je aan te melden of voor meer informatie

Voor meer informatie:
Casper Weststeijn
KTBA
Horst 12
5171 RA Kaatsheuvel
Tel: +31 416 348910
CasperWeststeijn@ktba.com
www.ktba.com

Publicatiedatum: