Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groenten en fruit belast met hormonenverstoorders

Consumenten worden mogelijk aan tot wel 30 verschillende resten van hormoonverstorende gewasbeschermingsmiddelen blootgesteld, die een risico op nadelige gezondheidseffecten met zich meebrengen suggereert de uitkomst van de Oostenrijkse milieubeschermingsorganisatie GLOBAL 2000 in samenwerking met het 'Pesticide Action Network' (PAN). Kropsla, tomaten, komkommers, appelen en prei zijn de vijf levensmiddelen die gemiddeld het meeste belast zijn met resten van hormoonverstorende gewasbeschermingsmiddelen.
 
Hormoonverstorende stoffen zijn stoffen die in de hormoonhuishouding van het lichaam ingrijpen en zo het endocrien systeem kunnen verstoren. Een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken laat zien dat deze stoffen met een reeks chronische ziektes in verband staan waaronder vruchtbaarheidsstoornissen, obesitas, diabetes en hormoon gerelateerde vormen van kanker zoals borst- en prostaatkanker.

De nieuwe Europese wetgeving op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen, die in juni 2011 van kracht ging, beoogt vanwege de mogelijke gezondheidsgevaren een algemeen verbod op hormoonverstorende gewasbeschermingsmiddelen. Het is nu de taak van de Europese Commissie om tot december 2013 criteria ter identificatie van hormoonontregelaars op te stellen. Totdat het algemene verbod daadwerkelijk van kracht is, kunnen consumenten zich alleen beschermen door het gebruik van bepaalde producten te beperken of vermijden. Om hierbij hulp te bieden, heeft GLOBAL 2000 samen met PAN een informatiebrochure gemaakt die wijst op de gezondheidsrisico's van hormoonverstorende stoffen en tips bevat om ze te vermijden. 

Publicatiedatum: