Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bas van Hees, VHM-Machinery

“Per minuut een ton uien in de kist”

Big bags vullen, dat kunnen we allemaal. Meerdere machinebouwers leveren deze machines aan de markt en kunnen werken met op de kilo nauwkeurig vullen. Maar de inhoud van de zak moet er uiteindelijk ook weer eens uit bij de klant.

Big-bagrunner van VHM Machinery

De meest gebruikte methode om de big bag zakken te legen, is door de lussen op te hangen aan de vorken van een heftruck en deze boven een kist te rijden. Daarna snijdt een werknemer de zak van onderen open en rollen de uien eruit. “Er zitten risico’s aan het verwerken van de big bags op deze manier,” vertelt Bas van Hees, Salesmanager bij VHM-Machinery uit Ens in de Noordoostpolder. “De zak kan van de vork glijden, er is een veiligheidsrisico voor de werknemers, het zorgt voor relatief veel rommel en de valhoogte van de uien is aanzienlijk wat de kwaliteit niet ten goede komt. Naast al die factoren kost het daarnaast behoorlijk veel tijd om een zak op die manier te legen.”

Bas van Hees, Marjolein Kreulen en Bas van Dijke met de Big bagrunner op de Fruit Logistica 2020 in Berlijn

Big bag runner
Om dat proces te optimaliseren in de uiensector, ontwikkelde VHM naast haar kistenlegers en –vullers en de big bag vuller, een big bag runner die op een effectieve en snelle manier de zak kan legen. “Met deze machine is het vooral de continuïteit van het legen dat we kunnen waarborgen,” legt Bas uit. “Met een heftruck wordt de big bag met uien in de buffer van de machine gezet. De zak wordt hier bevestigd aan een aantal haken. De zak gaat daarna automatisch naar voren op de rails en wordt boven een evenflow gezet. De zak wordt daar opengemaakt en met de evenflow wordt de zak met 1000 kilo uien geleidelijk en vlot geleegd in de kist. De valhoogte is hierbij niet groter dan 15 centimeter. Vooral in snelheid en personeel scheelt het behoorlijk. Met 2 à 3 man kan men in een uur 60 zakken legen. Dat is bijna gelijk aan twee volle vrachtwagens.”

Kistenvuller van VHM bij Waterman-Onions

Een van de bedrijven waar de machine van VHM sinds kort staat, is bij Waterman-Onions in Emmeloord. “De big bag runner is de nieuwste machine van VHM bij ons in de loods,” vertelt Wim Waterman, mede-eigenaar van Waterman-Onions. “Naast deze machine hebben we nog kistenlegers en –vullers van VHM staan die voor een constante flow in onze bedrijfsvoering zorgen. Zo zijn de kistenvullers in staat om 12 kisten in de lijn te vullen.”

De big bag runners bij Waterman worden gebruikt op het moment dat er importuien zijn op de markt. “De machine kunnen we aanpassen aan onze wensen omdat de onderdelen modulair te bevestigen zijn,” vertelt Wim. “Daarnaast zijn het aantal draaiende delen minimaal en is de machine simpel maar vernuftig in elkaar gezet. Eventuele aanpassingen kunnen we snel doorvoeren en komen we er niet uit, dan hebben we altijd nog de monteurs van VHM die altijd klaar voor ons staan.”

b.vanhees@vhm-machinery.nl 

De hele uienspecial lezen? Neem een abonnement op het Vakblad Primeur en wij sturen u de februari-editie nog op.