Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Havantec plaatst tweede reinigingsinstallatie bij Snebo

“Hygiëne is in AGF niet vrijblijvend meer, maar moet perfect in orde zijn”

Tholen - Hygiëne op de werkvloer wordt alsmaar belangrijker. Waar in de vleesindustrie al zeer lange tijd strenge eisen worden gesteld aan de productieomgeving van bedrijven zien ook AGF-bedrijven meer en meer dat alles op hygiënisch gebied goed geregeld moet zijn. Het is de reden dat Snebo recent een tweede Foamico schuimreinigingsinstallatie van Havantec heeft geplaatst na een succesvolle eerste installatie. "Alles wordt duurder, waardoor je als bedrijf ook stappen moet maken in automatisering. Niet enkel in productiemachines, maar in hygiëne-oplossingen en met deze nieuwe installatie kunnen we zorgen voor een optimaal lopend productieproces," vertelt Valerie Snepvangers van het uienverwerkingsbedrijf uit Ossendrecht.

Snebo is een familiebedrijf, gespecialiseerd in het schillen en snijden van uien in blokjes, -snippers, -schijfjes en -ringen, opgericht in 1979 door Henk Snepvangers. "In de jaren die volgden, zijn we gegroeid van een lokaal uienhandelsbedrijf tot speler op de wereldmarkt van de voedingsindustrie," vervolgt Valerie, die inmiddels ook in het bedrijf is gestapt. "Waar we eerst ook nog zelf teelden, werken we nu samen met een vast aantal telers voor de levering van onze uien. Deze leveren we in de Benelux en de Scandinavische landen in verschillende maten en soorten naar de versmarkt. Daarnaast hebben we ook een vestiging in Polen, waarmee we ons voornamelijk op de industrie richten naar bijvoorbeeld Engeland en de Verenigde Staten."

In recente jaren is ook bij Snebo de vraag naar convenience steeds meer toegenomen, waardoor er een gestage groei is ingezet. "Met een uitbreiding in klanten en afzetmarkten komt echter ook de drang om efficiënter te gaan werken door bijvoorbeeld te kijken naar automatisering in de fabriek. Ten eerste is er dan capaciteitsverhoging nodig en ten tweede is personeel een alsmaar groter wordende uitdaging. Goede arbeidskrachten zijn steeds schaarser en de lonen gaan verder en verder omhoog. Niet alleen voor hoogopgeleid personeel, maar ook voor onze arbeidskrachten uit Polen of Roemenië. Dan moet je als bedrijf gaan kijken naar mogelijkheden om het werk uit handen te nemen."

Transitie in AGF
Zo kwam het bedrijf ook uit bij Havantec, wat twee takken heeft. "Aan de ene kant hebben we Havantec Food Equipment, waarmee we productiemachines leveren aan de voedselverwerkende industrie en aan de andere kant Havantec Hygiene Solutions, waarmee we gespecialiseerd zijn in hygiëne-oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie," vertelt Cas Voets van het bedrijf uit Oirschot, dat haar origine vindt in de vleesindustrie. "In de vleesindustrie zijn al lang hele strenge controles door de NVWA op het gebied van hygiëne. Echter zien we, dat de laatste jaren ook in de AGF een transitie bezig is, waarbij de hygiëne tiptop in orde moet zijn. Het is altijd belangrijk geweest, maar de strenge eisen komen nu ook in deze sector steeds meer om de hoek kijken. Hygiënesluizen, wasbakken en schuimreinigingsinstallaties zijn in de vleesindustrie al langere tijd gebruikelijk. De AGF-branche is hierin stappen aan het zetten. Het resultaat is dat ons aandeel AGF-klanten steeds groter wordt en hier willen we ook graag in verder groeien."

Valerie beaamt dit. "Er wordt tegenwoordig zeer streng op gelet. Uiteraard is hygiëne al langere tijd iets wat wij heel hoog in het vaandel hebben, maar er wordt nu ook meer en meer op gehamerd. Hygiëne is in AGF niet vrijblijvend meer, maar moet perfect in orde zijn en dit zie je terug bij het personeel, maar dus ook bij machines. Lang was het vaak 'even de waterslang erdoorheen en door', maar nu moet alles met schuim gereinigd worden, intrekken, afspoelen en in sommige gevallen zelfs desinfecteren voor iedereen vertrekt. Er zijn een hoop regels waar je aan moet voldoen en het is daarom zaak om naar nieuwe installaties te kijken om een grotere capaciteit te kunnen waarborgen."

Schuimreinigingsinstallatie
"We hebben het voordeel dat we een goede technische man hebben die precies weet wat hij wil," gaat Valerie verder. "Als je namelijk gaat kijken naar de mogelijkheden op hygiënisch gebied struin je de beurzen af in Berlijn of Keulen, waarbij je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Toen wij onze schillerijen hier vernieuwd hadden, kwamen we echter via via al snel uit bij PHT Benelux, wat later veranderde in Havantec. Dan weet onze technische man precies wat hij moet vragen en hoe hij het wil en kom je vervolgens samen tot de ideale oplossing om iets goeds weg te zetten voor de toekomst."

Mogelijkheden
"Eigenlijk is het voor ons ook ideaal als er een technische man aanwezig is, hij is vaak op de hoogte van de technische mogelijkheden van het pand," vult Cas aan. "De technische mogelijkheden vormen een basis, waarna de wensen en eisen vervolgens besproken worden en concreter worden gemaakt. Hierna gaan we de vele mogelijkheden die wij hebben bespreken, door de brede technische kennis bij Huib (red. de technische man), kunnen we snel schakelen. Daarnaast zorgt Huib ervoor dat alles voorbereid is voor de installatie, zodat alles snel en correct geplaatst is. De inbedrijfstelling gebeurt in nauwe samenwerking, zodat een goede werking van het systeem geborgd is. Bovendien staan wij voor persoonlijk contact. Korte lijnen en goed bereikbaar zijn is belangrijk, ook als dit betekent dat de klant ons een keer nodig heeft buiten onze reguliere werkuren. Zo hebben wij Snebo ook snel van een passend advies voorzien, vervolgens hebben zij ook snel gehandeld, hierdoor konden we ervoor zorgen dat Snebo snel gebruik kon maken van de voordelen van ons reinigingssysteem. In dit geval is het resultaat een Foamico schuimreinigingsinstallatie met twee drukverhogingspompen en zeven reinigingssatellieten, waarmee Snebo nu 40% schoonmaaktijd bespaart, de productietijd verlengt en er 25% minder water wordt verbruikt. Bovendien wordt de voedselveiligheid gewaarborgd."

"Het is één van de vele mogelijkheden bij ons. Het partnerschap zal er toe leiden dat we in de toekomst Snebo nog verder gaan ondersteunen bij de hygiëne- en reinigingsprocessen. Ik denk dat we kunnen spreken van een prettige samenwerking," besluit Cas. Valerie vult aan. "Er staat van alles op de planken. Er zijn besprekingen over een eventueel nieuw pand en mochten we de stap wagen, weet ik zeker dat we voor de hygiëne-oplossingen weer bij Havantec uit zullen komen. Naar uitbreidingen kijken we altijd, waar mogelijk, en uiteindelijk zullen we ook onze hygiënesluizen en wasbakken willen moderniseren. Het contact is er en de toekomst brengt kansen."

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Cas Voets
Havantec Food Equipment
Den Uitvanck 16
5688 XG Oirschot
+31 (0)499-376970
[email protected]
www.havantec.nl

Valerie Snepvangers
Snebo
Armendijk 3
4641 PB Ossendrecht
+31 164 612 660
[email protected]
www.snebofoodgroup.com