Reacties Adriaan van Belzen (Daily Onions) en Loek Smets (P. Smets) op noodweer

Limburgse uienexporteur bevindt zich plots in rampgebied

Tholen - Normaliter is de locatie van Daily Onions in het Limburgse Valkenburg wat anoniem voor de rest van de AGF-handel, deze week zorgde het noodweer ervoor dat de schijnwerpers volop op het getroffen Limburgse stadje waren gericht. "We zaten opeens middenin het rampgebied. De koningin stapte hier voor onze deur uit", vertelt Adriaan van Belzen.

Omdat de straat van Daily Onions net wat hoger was gelegen, wist de  bureau-exporteur van aardappelen, uien en knoflook het water buiten de deur te houden."Wij hadden gisteren een tijdje geen internet, maar als dat alles is, dan is het voor ons allemaal niet zo erg. Heel veel buurtgenoten zijn zwaarder getroffen. Na het weekend zullen veel mensen de schade gaan opmaken."

Ludiek deponeerde het bedrijf wel wat zakken uien voor de deur. "Een beetje wrang misschien, maar het typeert wel de situatie waar we in zitten", constateert Adriaan. Hij is geschrokken van de impact van het noodweer. "De kracht van water is echt gigantisch. Dit is hier ook nog nooit voorgekomen. Maar een combinatie van 3 dagen regen boven de Eifel en de Ardennen zorgde hier in korte tijd voor 180 mm regen. Met zulke volumes in regenachtig gebied, kan de impact voor de lagergelegen gebieden dramatisch zijn."

Uienteelt is er in de omgeving van Valkenburg traditioneel niet veel, al is die wel toegenomen. "Op de heuvels is de teelt toch een lastig verhaal. De aardappelteelt is hier in de omgeving wel gebruikelijker. In Midden- en Noord-Limburg worden wel meer uien geteeld", constateert Adriaan. "Voor de start van het plantuienseizoen is het wel extreem nat, dus de oogst komt moeizaam op gang. De waterstand zou eigenlijk moeten zakken, in plaats van de uienprijs."

Reactie Loek Smets van P. Smets uit Geleen
Loek Smets van grossier P. Smets uit Geleen benadrukt dat de situatie enorm plaatselijk is. "Hier in Geleen zitten we hoog en droog, kom je 10 kilometer verder, dan kun je niet rijden. Voor de getroffen plaatsen is het heel heftig, maar het is wel enorm plaatselijk."

"Voor ons valt de impact als groothandel om die reden nogal mee. Er zijn weliswaar enkele klanten die nu andere dingen aan hun hoofd hebben en er gaan wat markten niet door, maar het aantal getroffen klanten is beperkt gebleven. Zelf woon ik in een dorp op vijf minuten afstand van Valkenburg en daar is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de afwatering. Wij hebben nu ook nergens last van, maar met de regenval van jaren terug stond het hier ook blank."

"Iedereen die in Valkenburg is geweest herkent de Geul als een idyllisch stroompje dat fijn door Valkenburg kabbelt, maar dat is nu een kolkende rivier geworden. Al het water dat de rivieren in Duitsland en België niet aan kunnen, komt nu hier langs. Als je daar dichtbij zit, ben je de Sjaak", constateert Loek.

Voor meer informatie:
Adriaan van Belzen
Daily Onions BV
Reinaldstraat 2
6301 EC Valkenburg
+31 (0)654 225 886
adriaan@dailyonions.com
www.dailyonions.com

Loek Smets
P. Smets & Zn
Hofdwarsweg 11
6161 DE Geleen
+31 (0)46 47 42 381
Loek@psmets.nl 
www.psmets.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven