Flevolandse eiwittelers zeggen nee tegen verkoop onder kostprijs

Iedereen heeft het erover: de teelt van lokale eiwitten heeft de toekomst. Maar waarom zeggen de telers uit Flevoland dan nee tegen de verkoop van hun eiwitrijke boontjes? Omdat veldbonen geteeld in het buitenland goedkoper zijn dan lokaal geteeld, willen industriële verwerkers te weinig betalen, zo stellen de telers uit Flevoland. Zij zijn van mening dat ze een eerlijke prijs verdienen voor de bonen, waarvan ze weten dat die in de keten makkelijk terugverdiend kan worden.

Foto: Fotostudio Wierd

Wereldmarktprijs
De wereldmarktprijs ligt te laag voor Nederlandse telers, waardoor er voor de Flevolandse telers op dit moment niets te verdienen valt aan de teelt van hun eiwitrijke boontjes. "Willen we kunnen concurreren met de internationale markt, dan moeten we verkopen onder kostprijs. We hebben besloten dit voor het komende teeltseizoen niet te doen, omdat we niet op voorhand willen tekenen voor een verliesgevend gewas. Waarvan wij tegelijkertijd zeker weten dat het een enorme potentie heeft", aldus Jaco Burgers van ERF en Convention.

Geef lokaal ook een waarde
De telers uit Flevoland willen dat lokaal geteeld voedsel ook een waarde krijgt. De veldbonen zijn goed voor de biodiversiteit, de bodem en halen stikstof uit de lucht. De consument en het klimaat vragen hier immers om. In België ontvangen telers een premie per geteelde hectare veldbonen, in Nederland niet. Dit maakt nu net het verschil.

Toekomst FlevoVeldboon
FlevoVeldboon is een pilotproject van provincie Flevoland, waarin teelt en verwerking van veldbonen voor consumptie wordt gestimuleerd. "Ondanks de lage prijs blijven we telen om onze kennisvoorsprong te behouden en onze afzet in de korte keten te vergroten. We blijven er alles aan doen om de potentie uit de FlevoVeldboon te halen. Voorinvestering uit de gehele keten is nu nodig, want alleen samen kunnen we dit mogelijk maken", zegt teler Herman Navis uit Almere.

Dit bericht is afkomstig van alle FlevoVeldboon telers:
Henk Janknegt (Zeewolde)
Herman Navis (Almere)
Familie Grijsen (Zeewolde)
ERF bv (Lelystad)
Convention (Lelystad)
Natuurbedrijf Akkerwaard (Zeewolde)
Boerderij van de Toekomst (Lelystad)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven