Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VHM Machinery herorganiseert kistenlogistiek bij Broer

"Hoe kunnen bestaande machines meer flexibiliteit en capaciteit opleveren?"

Broer, specialist in plantuien met vestigingen in Andijk en Creil, had een goed functionerende sorteerlijn staan, maar zocht naar een manier om de capaciteit te verhogen, flexibeler op de marktvraag te kunnen inspelen, dat met minder mensen te kunnen doen én, als het even kon, niet het bestaande materiaal van de hand te hoeven doen. Sinds eind vorig jaar is dat allemaal in orde gekomen. Rik van Hees van VHM Machinery legt uit hoe dat in z’n werk is gegaan.

"Samen met Broer hebben wij gekeken naar een logistieke kistenoplossing om de capaciteit van het sorteerproces te verhogen. Het project is in delen opgeleverd en in de laatste week van het afgelopen jaar is het afgerond. Inmiddels wordt er volop gedraaid met de 3 sorteerlijnen en 12 vulstations. Dat betekent 4 maatsorteringen per lijn. De kisten worden volautomatisch gelost en getransporteerd naar de vulstations zodat er in dit deel van het proces geen heftruck meer aan te pas komt," vertelt Rik van Hees, managing director van de machinefabrikant met focus op automatisering van big bag- en kistenlogistiek.


Met één lijn kon Broer maar één ras tegelijk sorteren, nu is er mogelijkheid om tot drie variëteiten te verwerken.

Snel schakelen
"In de praktijk zien we vaak dat er bij een bedrijf een heel mooie verwerkingsinstallatie staat, die inmiddels is afgeschreven en waar dus geld mee kan worden verdiend. Maar de markt is veranderd en klanten eisen van hun toeleveranciers dat ze snel kunnen schakelen. Want beslist een retailer bijvoorbeeld op woensdag dat hij extra zakjes sla wil omdat er barbecueweer wordt voorspeld voor het weekend, dan wil hij de groentjes op donderdag al geleverd zien. Net zoals wij eigenlijk, als we op Bol.com iets kopen. Dus iedereen wil nu een verwerkingsinstallatie die zo ingericht is dat er zo snel mogelijk geschakeld kan worden naargelang de marktvraag," weet Rik.

Onder en boven
"Broer had voor de plantuien al drie aan elkaar geschakelde sorteermachines die één geheel vormden. Die hebben wij losgetrokken, opgepakt, gedraaid, omhoog gezet en daar een kistenlogistieksysteem onder gemaakt. De bestaande lijn is dus in drie gedeeld, opgehoogd en op zware ondersteuningen neergezet. Ook de transportbanden zijn we opnieuw gaan gebruiken en daarnaast hebben we enkele nieuwe componenten toegevoegd. We hebben niet geraakt aan het sorteersysteem en de afstaarters. Dat zijn vaak machines die jaren meegaan en die je dus eigenlijk niet hoeft te vervangen. Wat wij hebben gedaan is meedenken met de klant hoe de lijn met de bestaande elementen flexibeler kon, hoe er meer capaciteit gegenereerd kon worden en hoe er bespaard kon worden op arbeid. En daar hebben wij dan een heel logistiek traject voor uitgetekend en uiteindelijk ook opgeleverd," vertelt Rik.

Van 30 ton naar 3 keer 15
Met de vorige machine kon er 30 ton plantuien per uur worden gesorteerd, in de huidige configuratie 3 keer 15 ton. Vroeger reed de heftruck af en aan om de geleegde kisten naar de vulstations te voeren, nu bewegen de kisten automatisch naar bestemming. Met één lijn kon Broer maar één ras tegelijk sorteren, nu is er mogelijkheid om tot drie variëteiten te verwerken. Of er kan een lijn stilgezet worden als de vraag iets minder is. "En wat het personeel betreft," zegt Rik, "als je daar vroeg in de ochtend het bedrijf binnenloopt, is alles nog rustig. Het personeel vertelt nu later te kunnen beginnen met werken en ook eerder te stoppen ’s avonds. Er is meer rust in het werk, terwijl alles ondertussen veel sneller gaat. Er wordt op een dag veel meer werk verzet, omdat alles veel efficiënter verloopt. In de oude situatie moest de heftruckchauffeur vaak wachten tot de kist geleegd of gevuld was. Nu kan hij de hele dag doorgaan zonder stil te vallen; er staat altijd wel ergens weer een kist klaar om naar de bewaring of pakafdeling te brengen."


"Een automatische heftruck die de kisten ophaalt, bespaart nu misschien niet zoveel arbeid uit om de investering te rechtvaardigen"

Kostenbesparing en grotere omzet
De kostenbesparing op dat vlak valt goed uit te drukken in termen van minder manuren of een beperktere inzet van heftrucks. Maar volgens Rik moet je voor het financiële plaatje ook kijken naar wat de nieuwe configuratie het bedrijf potentieel kan opleveren: "Want als je uren wint, heb je er meer capaciteit over om snel te kunnen schakelen en een order op het laatste moment aan te nemen. Zeker als je ook aan flexibiliteit hebt gewonnen met de uitbreiding van de lijnen.  En dan ga je dus ook meer omzet draaien."

En kan het vervoer van de kisten naar de bewaring ook niet meteen geautomatiseerd worden, zo lijkt de volgende logische vraag? "Dat zou kunnen en dat klinkt ook heel goed, maar een automatische heftruck of voertuig die de kisten ophaalt, spaart nu misschien niet zoveel arbeid uit om de investering te rechtvaardigen. Dat is een afweging die de klant moet maken. En ook de techniek staat in de kinderschoenen en is nog duur. Maar dat is natuurlijk wel een van de eerstvolgende ontwikkelingen in de sector over een aantal jaar."

Niet alles bij het grofvuil
Rik ziet dat de automatiseringsdrang bij verwerkingsbedrijven gedreven is door personeelsgebrek en dat probleem wordt alleen maar groter. "Ze willen best wel iets investeren, maar zijn daarin wel kritisch. Als er over een jaar of vijf weer een stap moet worden gemaakt, wordt er nu geen geld uitgegeven aan een machine die even later bij het oud vuil belandt. Het is maar een aantal ondernemers gegeven er veel geld tegenaan te gooien door het oude weg te gooien en van voren af aan te beginnen. De meeste ondernemers vragen ons om mee te denken hoe ze de bestaande installatie kunnen ombouwen om zo hun doelen te realiseren. Dat is waar wij mee bezig zijn. En dan maakt het ons niet uit of we daar onze eigen machines terugvinden of die van een andere fabrikant. We kunnen ook machines aankopen voor de klant en de hele besturing van alle aanwezige machines organiseren. Kortom, we dragen het hele project en we werken daarvoor op de werkvloer graag ook samen met een aantal partners naar keuze van de klant."

Dit is een artikel dat is verschenen in de februari editie van Primeur

Voor meer informatie:
VHM Machinery 
Oogstveld 12
8307 DV Ens
Tel: +31 (0)527 22 50 00
info@vhm-machinery.nl   
www.vhm-machinery.nl     

Broer
Kleiakker 1
1619 PD Andijk
+31(0)228 591 394
www.broerbv.nl  

Publicatiedatum: