Nieuwe generaties aardappelrassen veelbelovend voor meer voedselzekerheid

De nieuwe generatie aardappelrassen presteert steeds beter onder extreme klimaatomstandigheden zoals bijvoorbeeld droogte, blijkt uit het recente duurzaamheidsverslag van aardappelveredelaar HZPC dat op Earth Day (22 april) is gepubliceerd. Ook de eerste proeven met hybride rassen uit zaad, die in de Sub-Sahara regio zijn getest, laten goede prestaties zien. Als de ontwikkeling zich doorzet dan dragen deze innovaties veel bij aan meer voedselzekerheid wereldwijd, en in het bijzonder in regio’s waar honger een reële bedreiging is.

Meer output met minder input dankzij goede genetica
Het ontwikkelen van robuuste, duurzame rassen is waar HZPC vol op inzet. Rassen die maximaal presteren in extremere omstandigheden (zoals hitte, droogte en verzilting) en ziekten de baas zullen zijn. De optimale genetische ras-eigenschappen, worden ontwikkeld in een hightech researchomgeving in Friesland.  

Goede genetica helpt ook om de ecologische voetafdruk van de aardappelteelt te minimaliseren. Toekomstige HZPC-rassen zullen steeds minder water, milieu belastende gewasbescherming en kunstmest nodig hebben.

Eerste succesvolle proeven met test hybriden
Om opbrengsten te verzekeren gebruikt HZPC nieuwe veredelingstechnieken zoals merkertechnologie en hybridisatie. Zaad van hybride rassen kan, als de huidige ontwikkelingen doorzetten, veel betekenen voor de aardappeldistributie en -teelt daar waar voedselzekerheid onder druk staat. Lastig bereikbare locaties zoals de Sub-Sahara regio en Centraal Azië, vanwege beperkte infrastructuur of om fytosanitaire redenen. Deze regio’s krijgen door levering van aardappelzaad de beschikking over hoogwaardig uitgangsmateriaal. De eerste testen van hybride rassen op een proefveld in Kenia waren afgelopen jaar veelbelovend.

"De huidige klimaatontwikkelingen hebben een negatief effect op de beschikbaarheid van gezond en betaalbaar voedsel, vooral in armere landen," aldus Gerard Backx, CEO van HZPC Holding. "Wij blijven daarom vol inzetten op het ontwikkelen van rassen en produceren van pootgoed met een minimale ecologische voetafdruk, maar met maximale prestaties. Ook in landen waar onder uitdagende klimatologische omstandigheden een goed resultaat behaald moet worden. We verwachten veel van onze nieuwste innovaties zodat we onze keten verder toekomstbestendig kunnen maken."

Voor meer informatie:
Gerard Backx
HZPC Holding  
+31 (513) 48 98 88
info@hzpc.com 
www.hzpc.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven