Commentaar op uitspraken Syngenta-topman

"Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"

Een interview met Syngenta-topman Erik Fyrwald in het Zwitserse NZZ Magazine doet in Zwitserland en daarbuiten flink wat stof opwaaien. In dat interview wijst hij op gestegen grondstofprijzen door de oorlog en de coronacrisis en extreme weersomstandigheden zoals hitte en droogte en hij waarschuwt voor een wereldwijde voedselcrisis. Om het tij te keren is er een omslag nodig in de landbouw en de oplossing ligt volgens de Syngenta-baas niet in biologische landbouwmethoden.

"Afhankelijk van het product kunnen de opbrengsten in de biologische landbouw tot 50 procent lager zijn. Het indirecte gevolg is dat mensen in Afrika honger lijden omdat we steeds meer biologische producten eten", stelt Fyrwald. "De industrie maakt hoge winsten met biologisch omdat consumenten bereid zijn er veel voor te betalen. Maar je kunt de lagere productie niet zomaar negeren. Voedsel wordt mensen in Afrika afgenomen omdat we biologische producten willen en onze regeringen biologische landbouw steunen." 

Fyrwald stelt verder dat biologische landbouw ook schadelijk is voor het klimaat en het landgebruik bevorderen. "Biologische landbouw vereist grotere oppervlakten en de velden moeten meestal worden geploegd, wat de CO2-uitstoot verhoogt. Pesticiden worden ook op grote schaal gebruikt in de biologische landbouw. Ze zijn echter minder efficiënt." 

Reacties
"Omdat wij boeren steeds minder bestrijdingsmiddelen gebruiken, vecht een vertegenwoordiger van de agro-industrie voor zijn verkoop", reageert Kilian Baumann, voorzitter van de Vereniging van Kleine Boeren van Zwitserland op Twitter. "Het is niet de biologische landbouw maar onze honger naar vlees die het landverbruik bevordert. Diervoeders worden verbouwd op 43% van de Zwitserse akkerbouwgrond en toch importeren we 1,2 miljoen ton per jaar. Om één dierlijke calorie te produceren is vele malen meer ruimte nodig dan voor een plantaardige calorie."

Bavo Van Den Idsert noemt het interview 'een les in schaamteloosheid'. "Gewoon durven stellen dat je met biologisch eten in het Westen de arme Afrikanen het brood uit de mond neemt nu de graanoogsten in Oekraïne en Rusland gaan afnemen en het weer in India zo slecht is… Auw, hoe is de klimaatcrisis ook al weer ontstaan? Auw, waar hebben we de immer voortschrijdende vernietiging van vruchtbare bodems ook al weer aan te danken? Auw, waar wordt de enorme aantasting van biodiversiteit door veroorzaakt?" 

GMO
Volgens de topman van Syngenta zijn er nieuwe technologieën nodig om boeren wereldwijd te steunen. "We moeten ze de middelen geven om de opbrengst te verhogen en de plant beter bestand te maken tegen weersextremen." Voor de Crispr/Cas-methode die Syngenta bepleit is er nog geen goedkeuring. "De voedselcrisis toont de urgentie aan. Ik vergelijk de situatie met de Covid-19-pandemie: de vaccins werden zeer snel ontwikkeld en goedgekeurd. Waar zouden we vandaag zijn zonder hen? Nu hebben we een voedselcrisis. Ook hier moeten we nieuwe technologieën zien als onderdeel van de oplossing." 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven