Nieuwe bewaring NIVU geeft producten kwaliteitsimpuls

Koelinstallatie op ammoniak om bewaarverliezen te reduceren

Data is goud waard, ook in de agrowereld. Zo slaagde akkerbouwbedrijf NIVU erin om met behulp van data teeltprocessen te optimaliseren. Het ambitieuze bedrijf heeft inmiddels ook een nieuwe bewaarloods, waarbij data en condensdroogtechnologie elkaar versterken. Op die manier creëert NIVU nog meer rendement door kwaliteitsverlies tegen te gaan, zo meldt EquansData verzamelen
In de maatschap NIVU komen de ondernemersgeest van Gerard van Nieuwenhuijzen en de productkennis van Jack van Vugt samen. Op 400 hectare vrijwel aaneengesloten akkers telen zij suikerbieten, uien, tarwe en aardappelen. Tractoren en machines zijn voorzien van computers en sensoren, waarmee alle handelingen en omstandigheden op de velden en boerderij automatisch worden geregistreerd. Welke trekker doet wat, waar en wanneer? Hoe is het per perceel gesteld met het gewas en de bodem? Dat levert waardevolle informatie op. Daarmee kunnen de ondernemers zowel het gewas als de bodem precies naar behoefte voorzien van nutriënten en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen beperken.


 
Over naar mechanische kistenbewaring
Maar dat aardappelen goed van het land komen, betekent nog niet dat ze goed blijven in de bewaring. En dus klopten de heren bij EQUANS aan voor een koelinstallatie. “In onze oude losgestorte aardappelopslag koelden en droogden we met buitenlucht. Voor minder drukplekken en een betere productkwaliteit wilden we naar een kistenbewaring. Hiermee zijn we ook flexibeler en kunnen we het hele jaar leveren. Je trekt de deur open en pakt er wat kisten uit, terwijl de rest van de cel intact blijft,” vertelt Van Vugt. “Daarnaast wilden we nieuwe markten aanboren. Dat versterkte onze behoefte aan een betere bewaring”, vult Van Nieuwenhuijzen aan. “De marges in de industrie zijn klein. Willen we de exportmarkt bedienen, dan moeten we aardappelen van hogere kwaliteit leveren. Dan is mechanisch koelen een vereiste.”

Droog in 48 uur
Zo verrees in 2021 een imposante bewaarschuur met condensdroogsysteem op hun perceel. In het midden een grote werkruimte, aan weerszijden 6 koelcellen die samen 5.400 kisten aardappelen in optimale conditie houden. De eerste indrukken van de condensdrooginstallatie? Van Vugt: “De instellingen zijn per cel en zelfs op tienden af te stellen. In tegenstelling tot vroeger weten we nu precies wat er gebeurt en hebben we grip op het product. De Agria is een moeilijk bewaarbare aardappel die makkelijk gaat rotten als hij nat wordt. Maar het nieuwe systeem is zo geavanceerd en heeft zoveel ventilatiecapaciteit, dat we nu maximaal kunnen drogen. Zelfs onder koude omstandigheden bij 6,5°C. Na het inschuren sluiten we de deuren en 48 uur later is het product droog.” 


 
Helft minder bewaarverlies
Het koelsysteem draait op ammoniak. Dat is preciezer, gaat rechtstreeks en resulteert in constante temperaturen. “We denken zo minder bewaarverliezen te realiseren. Tot nu toe ziet het er veelbelovend uit”, vertelt Van Nieuwenhuijzen. Volgens hem zit de grootste winst dan ook in het vochtbehoud. “We kunnen de vochtafvoer en dus het bewaarverlies meten. Het gaat de goede kant op. Zaten we met de losgestorte bewaring op 10% indroging, nu hopen we op 5% uit te komen. Op zoveel ton aardappelen is dat een gigantische winst. En hoe minder indroging, des te beter de kwaliteit van de aardappel. Daardoor blijven de aardappelen harder en vitaler met minder drukplekken en schilafval.”

Behoud van kwaliteit
Het streven is om de aardappelen tot juli of zelfs augustus te bewaren. “Omdat we de aardappels nu zo vroeg op het bewaarregime kunnen zetten, blijven ze veel rustiger en kiemen ze minder snel. Dat is positief, ook omdat we zo weinig mogelijk kiemremmers willen gebruiken”, stelt Van Vugt. “We houden het product op een constante temperatuur en kunnen heel precies regelen en anticiperen als dat nodig is.” 

De condensdroger biedt niet alleen meerwaarde voor goede aardappelen, maar ook beter risicomanagement voor mindere piepers. Met dit systeem is een slechte partij helemaal geïsoleerd en kunnen we verdere verliezen voorkomen. Ook de goed geregelde CO2-afzuiging zorgt ervoor dat de bakkwaliteit van de aardappel intact blijft.” Uniek: loopbrug en volgsysteem
Naast het condensdroogsysteem realiseerde EQUANS ook andere zaken in de luxe en ruime bewaring. Dankzij een loopbrug over de kisten kan de productinspectie en het onderhoud van de koeling tegenwoordig makkelijker, sneller en veiliger. De toepassing van buitenluiken gebruikt NIVU niet vaak, maar geeft de bewaring meer flexibiliteit.

Voor meer informatie:
Frank Vanaert
Equans
Tel: +31 (0)88 484 40 00
frank.vanaert@equans.com
Aardappelbewaring.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven