Eerder was er weinig keus in wiedeggen. Dat is tegenwoordig wel anders. "Alleen dit jaar kwamen er als minstens 3 nieuwe modellen bij", aldus Christoffel den Herder van Ceres Horti Advice. "De wiedeg wordt steeds vaker ingezet, zowel door biologische als gangbare telers." Christoffel geeft op de BioVelddag een wiedeg-demonstratie, zodat telers kunnen zien welke wiedeg het beste bij het bedrijf past.

Wiedeg als basismaatregel
Het gebruik van de wiedeg neemt zowel in de biologische als de gangbare teelt toe. Dat betekent echter niet dat ze op dezelfde manier worden ingezet. Christoffel vertelt: "De wiedeg wordt in de eerste plaats gebruikt als onkruidbestrijder. Dit zie je voornamelijk terug in de biologische teelt. Daar is de wiedeg echt de basismaatregel. Daarom moeten biologische telers ook frequent wiedeggen, in het voorjaar zo elke 4 tot 5 dagen."

Wiedeg als korstbreker
In de gangbare teelt wordt de wiedeg in de eerste plaats niet aangeschaft voor de onkruidbestrijding, maar om de korst te breken. "Maar als de wiedeg dan toch in de schuur staat, kan hij ook ingezet worden bij de onkruidbestrijding. Er kan effectief en goedkoop mee gewerkt worden, als de het gewas een klein voorsprong heeft op het onkruid. Wiedeggen bieden zo ook potentie om chemische gewasbeschermingsmiddelen te vervangen."Wiedeggen op de BioVelddag
Tijdens de demonstratie van Christoffel op de BioVelddag worden wiedeggen van verschillende merken met elkaar vergeleken. De kans dus om de verschillende modellen en merken met elkaar te vergelijken.

De 'BioVelddag: Ontmoeten, Inspireren & Innoveren' vindt plaats op donderdag 23 juni 2022 op de Proeftuin Agroecologie en Technologie (Elandweg 84, Lelystad). Bezoekers kunnen gratis het evenement bezoeken. Het programma start om 14:00 uur en loopt tot ongeveer 20:00 uur. Om 18:00 uur serveert De Strandhoeve een biologische 3-gangen maaltijd voor € 28,50. Vooraf reserveren noodzakelijk via www.biovelddagen.nl.

Het online BioVelddag platform biedt het hele jaar door een aanbod van veldactiviteiten, informatie, podcasts en video's: www.biovelddagen.nl. De BioVelddag wordt samen met de sector en belangenverenigingen georganiseerd door: Open teelten- WUR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Ceres en de BioAcademy.

Voor meer informatie en aanmelden: www.biovelddagen.nl