Ongestoorde groei bereiken met biostimulanten

Decennia achter elkaar heeft de landbouw alleen maar oog gehad voor het voorkomen van groeireductie van gewassen door chemische bestrijding van belagers als schimmels, insecten en onkruid. De stress die veroorzaakt wordt door deze levende belagers heet biotische stress en gewasbescherming richtte zich voornamelijk tot deze vorm van stressreductie. Inmiddels is gewasbescherming gelukkig veel meer dan chemische bestrijding en spelen andere vormen van stressreductie een steeds voornamere rol, zo meldt CropSolutions.

Mechanische onkruidbestrijding, (sparen van) natuurlijke vijanden en resistentieveredeling zijn voorbeelden van maatregelen waarmee we belagers ook niet-chemisch steeds beter kunnen beheersen.

"Daarnaast hebben we ook meer oog gekregen voor die andere vorm van stress veroorzaakt door omgevingsfactoren als vocht, temperatuur en UV, maar ook bijvoorbeeld groeireductie doorzout of herbicideschade. Deze vormen van abiotische stresskunnen soms net zo veel groeischade opleveren als biotische stress. Goed bodembeheer, drainage of beregening/irrigatie zijn preventieve maatregelen om abiotische stress te voorkomen."

Planten kunnen echter ook zichzelf beschermen tegen abiotische stress. Het natuurlijke afweersysteem van een plant is een belangrijk wapen tegen stress. Vanaf 2000 is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar natuurlijke afweer en biostimulanten. Biostimulanten zijn producten die de weerstandtegen schommelingen van abiotische stress vergroten, de tolerantiegrens van een plant verhogen of nutriëntenopname en/of productkwaliteit verbeteren. "Onderzoek heeft tevens geleid tot betere en betrouwbaardere producten. CropActiv is een merk met moderne en effectieve biostimulanten, ontwikkeld door wetenschappers."

CropActiv StressImmune is een plantversterker op basis van zeewierextract en aminozuren. Stressimmune wordt ingezet in de periode van snelle vegetatieve loofgroei en beschermt de plant preventief tegen groeireductie als gevolg van abiotische stress, veroorzaakt door met name extreme weersomstandigheden

De samenstelling van CropActiv StressImmune is gebaseerd op 2 werkingsprincipes:

 1. Beschermende werking van Ascophylum nodosum
  Ascophylum nodosum is bruine zeewiersoort die leeft in het getijde van het noordelijk halfrond (Ierland, Noorwegen, Canada).Deze alg maakt enorm veel anti-stress stoffen aan doordat het de helft van de tijd onder water groeit en de andere helft bovenwater onder koude omstandigheden. Bij toepassing op landbouwgewassen versterken deze inhoudsstoffen het plantimmuunsysteem, geven een verhoogde wortelactiviteit en helpen een plant daarmee door een moeilijke periode heen.
 2. Groeibevorderende werking van aminozuren
  Aan StressImmune zijn ook aminozuren toegevoegd. Aminozurenzijn de bouwstenen van eiwit en worden door hun deeltjesgrootte nog makkelijk door het blad opgenomen. Daarmee kan een toepassing van StressImmune de groei van een plant tijdens een periode van groeistilstand op peil houden. Hiermee vult het de puur preventieve werking van zeewier optimaal aan.

Advies:

 • Tijdens natuurlijke stressvolle perioden in de plantontwikkeling, zoals uitstoeling, knolzetting, verplanten, wortelsnijden, of bijvoorbeeld bij toepassing van niet volledig selectieve herbiciden.
 • Aan het begin van een periode van abiotische stress: droogte, koude, vorst, zuurstofgebrek, hitte of overmaat UV.
 • Gedurende en na afloop van een stressperiode kunnen CropActiv Aminoboost of Aminoplant het herstel bevorderen.
 • Men kan CropActiv StressImmune het best 2 keer te spuiten voor een afdoende effect, met een interval van ongeveer 10 dagen.
 • Dosering is 1-3 liter per ha, afhankelijk van gewas en omstandigheden.
 • Mengen met GBM is goed mogelijk bij temperaturen beneden23 graden. Mengen met niet volledig selectieve herbiciden en groeistoffen wordt afgeraden.

Voor meer informatie:
Ton Hendrickx
CropSolutions
06 53 16 91 54
ton.hendrickx@cropsolutions.eu  
www.cropsolutions.nl   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven