Groenteverwerking kan veelal wat grover plaatsvinden dan het verwerken van fruit. Het is immers minder kwetsbaar. Waar ZTI smart machines uit Tuitjenhorn zich specialiseert in het verwerken van zacht en kwetsbaar fruit, zien ze toepassingen met hun oplossingen in de groenteverwerkende industrie. Uiteraard mede gestuurd door de toenemende vraag naar convenienceproducten in de supermarkt. Maar ook voor het maken van de populaire verspakketten en maaltijdboxen stijgt de vraag naar voorgeschilde of geschoonde producten.

Sorteerlijnen voor kool, broccoli en pompoenen
Hans Keijzer, directeur van ZTI, vertelt over de groei van deze tak binnen zijn bedrijf. ‘Fruitverwerking blijft onze core business, maar groenteverwerking vormt tegenwoordig een steeds groter onderdeel van onze machineassortiment. Eerder maakten we deze groenteverwerkende machines heel vraag gestuurd. Zo is vlak bij ons bedrijf een grote koolteler en verwerker gevestigd. Zij waren op zoek naar een sorteerlijn voor hun kool en kwamen, vanwege onze lokale bekendheid, al snel bij ons terecht. Nu is ZTI een bedrijf dat zich altijd met de ontwikkeling van nieuwe machines bezighoudt. En wij zagen wel een grote toekomst in een sorteerlijn. En dat bleek te kloppen. Inmiddels draaien er wereldwijd kool soteer- en weeglijnen door ons gebouwd en ook van alle aan- en afvoerbanden voorzien. En niet alleen geschikt voor kool,. ook broccoli of pompoenen rollen over onze banden.

Boren en parteren in één machine
"Omdat de connectie met de koolindustrie nu gemaakt was kregen we ook de vraag een koolboor te ontwikkelen. Inmiddels is dat ook alweer 20 jaar terug. Recent hebben we hier nog een upgrade aan toegevoegd. De koolboor verwijdert niet alleen de kern uit de kool, maar kan hem desgewenst ook in twee of vier stukken parteren. Op die manier kan de kool weer makkelijker verder verwerkt worden door een snijmachine. Of de kwarten verdwijnen in een verspakket. Nu breidt het assortiment van onze groenteverwerkende machines steeds verder uit. We hebben een snijmachine die de kop en kont van een lang product als wortel, pastinaak of komkommer afsnijdt. Indien gewenst kan deze machine de producten ook in plakken snijden. Parteren behoort eveneens tot de mogelijkheden."

"De Fruit and Vegetable Wedger is een paar jaar geleden ontwikkeld voor het in parteren snijden van knolselderij en rapen. Dat zijn hele harde producten. Geen wonder dat de machine ook prima inzetbaar is voor diverse fruit- en groentesoorten, zoals kool, pompoen, ananas of appel. Eigenlijk kun je er van alles mee parteren", aldus Keijzer.

Veelzijdigheid is troef
"Om nog even terug te komen op het vraag gestuurde ontwikkelen van machines; we kijken steeds meer naar onze bestaande machines en wat daar eventueel voor andere producten of groenten op verwerkt kunnen worden. Zo hebben we recent de eerste Fruit Cutter geleverd speciaal voor het verwerken van paprika. Deze worden bijvoorbeeld verwerkt in shaslick sticks en salades. En het onttrossen van cherry tomaatjes werkt ook op de Destemmer, die oorspronkelijk bedoeld is voor het onttrossen van druiven."

Uien
"Leuk om nog te melden is de uiensnijlijn die het we recent ontwikkeld en geleverd hebben. Binnen het veredelingsproces van uien wordt er een deel van de ui afgesneden om een beeld te krijgen van het aantal ringen van de ui, eventuele dubbele kernen of andere afwijkingen. Een band voert de uien op uit een bak en werpt ze een voor een op een transport. Met de hand worden ze georiënteerd en vervolgens gecontroleerd doorgesneden. Een deel wordt afgevoerd en het andere deel gaat door naar de analist."

Voor meer informatie:
Hans Keijzer
ZTI smart Machines
Tel.: +31 (0)224 55 33 00
Hans.keijzer@zti.nl 
www.zti.nl