AMA aardappel- en uienmarktrapport

Bescheiden oogstprognose bij zomeruien, grote oogstverliezen bij consumptieaardappelen

De situatie op de Oostenrijkse uienmarkt is in de loop van augustus compleet veranderd. Het rijkelijke aanbod aan winteruien was volgens de AMA vrijwel volledig verkocht en bij de zomeruien nam het verkoopbare aanbod nu langzaam toe. Gezien de verslechterde oogstvooruitzichten, veroorzaakt door het weer, en de aanhoudende vraag vanuit de exportmarkten, ging de telersprijs in Niederösterreich omhoog. Oostenrijkse gele uien, los en gesorteerd in kratjes, waren met gemiddeld 26,50 euro per 100 kg 30% duurder dan vorig jaar.

Oogstverlies bij consumptieaardappelen, uitgesorteerde aardappelen zorgen voor schaarser aanbod
De oogst van de opvolgende rassen van Oostenrijkse consumptieaardappelen was en is lokaal zeer verschillend. Terwijl er op niet-irrigeerbare akkers in het oosten van Niederösterreich enorme oogstverliezen gemeld worden, ziet het er in Oberösterreich en in het Waldviertel beter uit met gemiddelde tot licht bovengemiddelde oogsten. Hier kwam de neerslag nog op tijd. Net als in het hittejaar 2018 is de kwaliteit soms een probleem door de druk van plagen en ziektes, dit houdt zowel telers al de handelaren bezig.

De telersprijs van consumptieaardappelen uit Niederösterreich was in augustus met 6% gestegen ten opzichte van augustus vorig jaar, en lag op gemiddeld 21,50 euro per 100 kg. De trend is nog steeds stijgend. Omdat er verwacht wordt dat er aardig wat aardappelen uitgesorteerd moeten worden, zal een definitieve uitspraak over de daadwerkelijk verkoopbare oogst van 2022 pas heel laat volgen.

Bron: AMA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven