Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Springfresh maakt poeder, puree, chutney en spread van uienreststromen

“We zetten volop in op het verwaarden van onze reststromen”

Tholen - De Russische inval in Oekraïne eerder dit jaar zorgde bij de Poolse groentesnijderij Springfresh voor de nodige uitdagingen. Niet alleen piekten de energiekosten, ook werd het een grote uitdaging om de arbeidsfilm in te vullen. “Al voordat de oorlog uitbrak, werkten we veel met Oekraïense medewerkers. Opeens hadden we te maken met het feit dat de mannelijke medewerkers moesten gaan vechten, terwijl we ook een instroom kregen van vluchtelingen. Dat heeft een behoorlijke impact gehad,” vertelt de Nederlands directeur Derreck Bac.

Derreck startte vijftien jaar geleden de Poolse verwerkingsfabriek op, die zich toelegt op het snijden en schonen van groenten als uien, sjalotten, radijs, koolraap en spruiten. Een belangrijke focus de laatste jaren is het opwaarderen van de reststromen van onder meer de uien. “We maken al uienpuree en Amsterdamse uitjes en zijn nu druk bezig met het ontwikkelen van uienpoeder. Dat is bepaald geen sinecure, maar we zien de laatste jaren wel de marktvraag verschuiven van producten die uit China en India komen naar lokaal product.  Wanneer je deze producten Europees kunt produceren wordt daar toch anders tegenaan gekeken en blijkt niet alleen de P van Prijs meer van belang.”

“Deze nieuwe producten openen nieuwe kanalen voor ons. We zaten met onze verse producten altijd in het kort houdbare segment. Met deze aanvulling kunnen we in een heel ander deel van de voedingsmarkt terecht en krijgen we vragen naar producten met een houdbaarheid van een jaar of langer, denk aan puree voor de soepen en sauzen. Waar we tot op heden met name supermarkten en horeca beleveren, zit je met deze verwerkte producten veel meer in de hoek van de voedselverwerkers, sausproducenten, vleesverwerkers en salademakers. Met onze producten als pickles en puree hebben we al contracten afgesloten. Inmiddels zijn we ook volop nieuwe producten aan het ontwikkelen zoals uienchutney of uienspread, maar deze zijn nog niet commercieel op de markt.”

De beschikbaarheid van de uien voor verwerking is momenteel een uitdaging voor Springfresh, dat de uien hoofdzakelijk uit Nederland betrekt. “De uien zijn duur en ik vraag me af of er tot het einde van het seizoen wel voldoende uien beschikbaar zijn. Het is geen eenvoudige markt om in te kopen; maar ook niet om te verkopen, omdat je met de klant heel andere prijsniveaus aan het overleggen bent. Die klanten zijn daar veelal niet op voorbereid of willen daar liever niet over nadenken. Uiteindelijk zal dat ook wel weer een weg vinden, klanten hebben toch product nodig.”

Hoewel afnemers in Nederland nu nog een belangrijk aandeel vormen voor de afzet van Springfresh, ziet Derreck de komende tijd vooral buiten Nederland kansen. “Met name de Duitse en Scandinavische markt zijn voor ons groeiende. Daarnaast zie ik ook kansen voor meer regionale afzet op de Poolse markt. Overigens denken veel Nederlanders dat de afstand naar Sulencin, waar onze fabriek gevestigd is, een wereldreis is, maar dat valt ook wel weer mee. We zitten maar 750 kilometer van Amsterdam af. Sulencin is pal over de Duitse grens en 100 kilometer ten oosten van Berlijn. Al de auto’s die we vandaag laden, zijn morgen bij de klant.

Aanvullend op het verwaarden van onze reststromen, zetten we volop in op het inzetten van onze restwarmte die vrijkomt uit onze koelcellen. Deze restwarmte vangen we af om producten mee te drogen. In combinatie met het opwaarderen van de reststromen zorgt dat voor een mooi staaltje circulair ondernemen,” vertelt Derreck enthousiast. Het gamma aan gesneden uien bestaat al jaren uit geschilde uien, blokjes en ringen. “Onze inzet is om de komende jaren nog verder in te zetten op automatisering. Zo wordt optisch sorteren voor ons de volgende stap, daarover lopen nu gesprekken.”

Het schonen en snijden van de spruiten heeft Springfresh om die reden al naar Nederland verplaatst. “Een spruit met een klein bruin vlekje kunnen we nu namelijk perfect scheiden van de rotte spruiten. Dat biedt veel mogelijkheden om het product te verwaarden. En ook voor de spruiten zien we tal van mogelijkheden om de reststromen te verwaarden, denk alleen maar aan spruitenburgers, pesto, pizzabodems van spruiten, maar ook spruitenblad in maaltijdsalades. Ik heb onlangs een event met foodbloggers bezocht en was echt verrast door de vele toepassingsmogelijkheden die ze zien voor onze producten. Op die manier kunnen we echt de hele spruit gebruiken en hebben we nauwelijks afval meer.”

De hele uienspecial in Primeur lezen? Neem een abonnement op Primeur en wij sturen je de uienspecial toe.

d.bac@springfresh.eu

Publicatiedatum: