Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vergelijkbare alternatieven voor MH nog niet in beeld"

In kader van het onderzoek naar alternatieven voor MH ter voorkoming van spruitvorming tijdens de lange bewaring en aansluitende exportfase van uien, zijn eerder dit jaar de resultaten van het tweede bewaaronderzoek (2021-2022) geƫvalueerd, zo meldt Uireka.

Het positieve effect van bewaring onder lage zuurstof concentratie (ULO) werd nogmaals bevestigd. ULO bewaring is in de praktijk echter erg kostbaar. Daarom is in het tweede bewaarseizoen vooral ingezet op het testen van alternatieven. Het gaat hierbij om natuurlijke middelen die bruikbaar zijn tijdens de periode na lange (gekoelde) bewaring. "Van de geteste middelen bleek ethyleen een positief effect te hebben op de spruitremming."

Het remmende effect van ethyleen is niet nieuw en wordt verder onderzocht in de laatste bewaarproef die dit najaar gestart is. "In deze proef wordt ethyleen niet alleen na bewaring, maar ook tijdens bewaring ingezet. Verder wordt ook het effect van een verhoogd CO2-gehalte onderzocht. In een eerdere bewaarproef werd eveneens een positief effect gevonden van bewaring bij een verhoging van het koolzuurgasgehalte. Dit willen we in deze laatste bewaarproef valideren."

"Met deze derde en laatste bewaarproef hebben we als werkgroep Vervanging MH een beeld van de mogelijkheden voor sturing op spruitremming tijdens bewaring en daaropvolgend transport. Tot op heden blijkt uit alle proeven helaas dat er voor MH nog geen afdoende alternatief is om de kwaliteit van de uien tijdens de exportperiode goed te bewaren."

Bron: Uireka

Publicatiedatum: