Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Han van Bruggen, De Haan Palletindustrie

"Binnen de AGF-sector is de transitie van oude DPA-pallets naar nieuwe DPA HT-pallets begonnen"

Tholen - In de AGF-sector is er een transitie gaande op het gebied van pallets. Dit ziet Han van Bruggen van De Haan Palletindustrie. "De bekende groene DPA-pallets worden meer en meer vervangen door blanke DPA HT-pallets. Het is de reden dat wij onze productielijnen aan het aanpassen zijn om een nieuwe vervangende pallet te produceren, zodat we op de markt in kunnen spelen."

In steeds meer landen moeten houten verpakkingen voldoen aan de ISPM15-eis. Dit geldt ook voor pallets als deze worden geëxporteerd of geïmporteerd. "Blanke DPA HT-pallets zijn pallets die behandeld zijn door middel van heat treatment, waardoor ze voldoen aan de eisen conform ISPM15. Met heat treatment wordt de pallet een x-periode in de droogkamer gezet en met 60 graden verhit, waardoor al het ongedierte en schimmels in het hout worden gedood. Deze hygiënische eisen zijn tegenwoordig, zeker in de AGF-sector, een must", zo legt Han uit.

"Je zag bovendien dat de groene gebruikte DPA-pallets na meerdere keren in kwaliteit begonnen terug te lopen", vervolgt hij. "De combinatie van dit en de ISPM-15 eisen die pallets tegenwoordig moeten hebben, leidt ertoe dat men opteert voor de nieuwe blanke DPA HT-pallets. Nadat de transitie begin dit jaar ingezet is, zijn wij ook gestart met het aanpassen van de productieruimte op het leveren van deze nieuwe pallets. Er zijn nog wel wat bedrijven die met oude voorraad zitten, maar langzaam maar zeker wordt dat er uitgesorteerd. Daar spelen we op in."

Groei door overnames
Op deze manier wil het palletbedrijf, gelegen in Hasselt, haar plaats in het AGF-landschap versterken. Palletindustrie De Haan vindt haar oorsprong in 2008 en is na verschillende overnames inmiddels actief in meerdere sectoren. "Het onderdeel AGF is nog niet zo groot als we zouden willen, maar we hebben al verscheidene champignon-kwekerijen, fruittelers en kasteeltbedrijven in ons portfolio. Over het algemeen kunnen we echter aardig mee komen in de markt", lacht Han. "We verkopen ongeveer jaarlijks zo'n 2,3 miljoen pallets en daarnaast is 70 procent van onze werkzaamheden gebruikte pallets, die we circulair leveren aan onze klanten. Wanneer we een nieuwe vracht leveren, halen we de pallets die kapot of gebruikt zijn op en deze repareren we weer, waarna ze weer weggezet worden bij dezelfde klant."

"Zo zijn we actief op de gehele Nederlandse markt, maar ook een stukje Duitsland en België kunnen we zeker bedienen. Door ons eigen wagenpark liggen er in principe geen grenzen aan ons gebied. Het moet natuurlijk wel rendabel blijven, maar mocht de wens er zijn, kunnen we zelfs leveren in bijvoorbeeld Italië. Op deze manier zijn we constant bezig met uitbreiding om onze ambities te verwezenlijken. Dit doen we voornamelijk door nieuwe klanten werven en overnames, waardoor we vanuit nieuwe locaties weer door kunnen groeien." Het bedrijf heeft dan ook in 2021 Pallethandel De Boer uit Zaandam en in 2023 UPC uit Cothen overgenomen, waardoor er inmiddels, naast het hoofdkantoor in Hasselt, ook locaties in Zaandam en Cothen zijn.

Roerige tijden
Toch komt Palletindustrie De Haan ook uit een roerige periode, waarbij de houtmarkt ten tijden van corona explodeerde. "Gedurende de coronaperiode en de oorlog in Oekraïne zag je dat het houtaanbod een stuk schaarser werd. De aanvoer werd daarnaast ook moeilijker, maar de vraag bleef alleen maar stijgen. Het resultaat was dat de prijzen echt tot een maximum stegen. Pallets waren destijds niet aan te slepen. We hoorden geregeld klanten die zeiden: 'Wat je ook vraagt, laat ze maar komen'. Het was een hele aparte tijd, wat voor ons, gezien de drukte, misschien niet eens zo nadelig was. Het was alleen niet zoals het zou moeten zijn en we zijn blij dat het weer genormaliseerd is. Toch is er vandaag de dag nog wel een licht overschot aan gebruikte pallets, omdat veel bedrijven hard hebben ingeslagen vanwege angst om zonder te zitten. Dit resulteert daarentegen gelukkig niet weer in een escalatie van de prijzen", vertelt Han.

Een volledige transitie van hout naar kunststof ziet de specialist nog niet snel gebeuren. "Bepaalde voedingsleveranciers en -fabrikanten vragen wel meer om kunststof pallets in verband met hygiëne reglementen en kwaliteit, maar het grootste deel van onze activiteiten bestaat nog altijd uit houten pallets. Dat zie ik ook niet snel veranderen. Kunststof is een stuk duurder en daarnaast denken bedrijven vaak dat kunststof duurzamer is, maar dit is niet het geval. Hout kun je constant hergebruiken en het reperatieproces van kunststof pallets is ook vele malen intensiever dan bij hout."

Snel schakelen
Desalniettemin blijven er, zo stelt Han, ook in de palletwereld meer dan genoeg uitdagingen. "Aan de ene kant kijken we dan naar het energieplaatje, wat nog steeds erg duur blijft. De energiekosten zijn natuurlijk wel gezakt, maar blijft een grote kostenpost binnen een bedrijf. Dat is ook de reden dat wij volledig inzetten op duurzaamheid. Dat is natuurlijk een hip woord, maar we zijn al 100% energieneutraal, waarbij de machines en productielijnen draaien op zonne-energie van de geplaatste zonnepanelen. Bovendien rijden de chauffeurs in de nieuwste vrachtauto's en zijn de heftrucks volledig elektrisch. Het is een transitie die we al even geleden ingezet hebben om niet afhankelijk te zijn van de volatiele energieprijzen in deze tijden."

"Daarnaast blijft planning en kort op de bal spelen in de palletindustrie gewoon een heel belangrijk onderwerp. We werken veel met bedrijven, waarbij de productie afhangt van hun klanten. Dat is natuurlijk logisch, maar daardoor hebben ze geen constante planning in de eigen productie. Dan komt er opeens een order binnen voor een tiental containers, waar er dan geen pallets voor zijn. Dan moeten wij snel schakelen om te zorgen dat ze aan die levering kunnen voldoen. We hebben tot nu toe nog nooit nee hoeven zeggen, maar het vraagt constante aandacht en service. Een gegeven dat ook gewaardeerd wordt vanuit onze relaties. Op deze manier hopen we de gestage groei in de komende jaren voort te zetten."

Voor meer informatie:
Han van Bruggen
De Haan Palletindustrie
Hanzeweg 18
8061 RC Hasselt
038-3859299
[email protected]
www.dehaan-palletindustrie.nl