Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienprijzen in Oezbekistan blijven dalen - wat zijn de redenen?

In de afgelopen drie weken zijn de groothandelsprijzen van uien in Oezbekistan met 18% gedaald, wat te wijten is aan een toename van het aanbod op de binnenlandse markt, terwijl de externe vraag naar Oezbeekse uien zwak blijft, melden de experts van EastFruit.

Volgens de prijsmonitoring van EastFruit, van 20 oktober tot 10 november 2023, is de gemiddelde groothandelsprijs voor uien in Oezbekistan gedaald van 2.200 naar 1.800 UZS/kg (van € 0,16 naar
€ 0,13). De huidige groothandelsprijzen zijn 1,7 keer lager dan de niveaus van vorig jaar en zijn bijna hetzelfde als in 2021.


Klik hier voor een grotere afbeelding.

Relatief hoge prijzen voor uien in oktober en november van 2022 werden veroorzaakt door een ongewoon hoge vraag op de buitenlandse markten, met name uit Oekraïne, waar de Russen grote uienteeltgebieden hebben vernietigd. Bijvoorbeeld, in oktober en de eerste tien dagen van november 2022, exporteerde Oezbekistan 17,1 duizend ton uien, terwijl in dezelfde periode van dit jaar het exportvolume van uien 10 keer lager was. In 2021, toen de uienprijzen ongeveer hetzelfde waren, waren de exporten in dezelfde periode vergelijkbaar met de cijfers van 2023 - ongeveer 1,5-1,8 duizend ton.

Aan de andere kant zijn er volgens handelaren nogal wat uien op de binnenlandse markt, en we kunnen spreken van de vorming van een zogenaamde "kopersmarkt", wanneer het aanbod de vraag overtreft. Dit komt op zijn beurt door de zeer grote uienoogst in Oezbekistan in 2023.

Eind augustus 2023 schreef EastFruit dat Oezbekistan in 2023 zeer waarschijnlijk een record uienoogst zal binnenhalen. Hoewel de ramingen van de mogelijke toename van de uienoogst sterk varieerden, ging het meest "pessimistische" scenario uit van een toename van ten minste 30-40% vergeleken met de gemiddelde jaarlijkse productievolumes. EastFruit-analisten waarschuwden de marktdeelnemers toen dat er een gebrek is aan duidelijke vooruitzichten om de overtollige oogst te exporteren, gezien de prijzige logistiek vanuit Oezbekistan.

Bron: East-Fruit

Publicatiedatum: