Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Twee nieuwe goedgekeurde biostimulanten en meststoffen speciaal voor biologische teelten"

Recent zijn de CE-meststof ManZincum en de biostimulant Nutricin goedgekeurd voor opname op de SKAL-inputlijst. Dit betekent dat biologische telers twee nieuwe mogelijkheden hebben hun teelten te voeden en weerbaarder te maken waarbij ze voldoen aan de SKAL productie eisen, zo meldt PlantoSys Met deze uitbreiding heeft fabrikant PlantoSys inmiddels vijf producten specifiek voor de biologische teelt beschikbaar, elk met hun eigen effecten.

Ook biostimulanten moeten voor bioteelt voldoen aan SKAL-normering
"Door het gebrek aan correctiemogelijkheden bij ziekten en plagen, is het juist voor de biologische land- en tuinbouw nog belangrijker gewassen van jongs af aan robuust en weerbaar te telen. Zo'n robuust en sterk gewas is beter in staat abiotische stress als gevolg van bijvoorbeeld droogte, hagel of een tijdelijk nutriƫntentekort beter weerstaan. Biostimulanten spelen een hoofdrol bij het weerbaar maken van een gewas en zijn daarom steeds vaker de basistoepassing binnen de teeltstrategie."

Hoewel het vrijwel altijd producten van natuurlijke oorsprong zijn, mogen biostimulanten en meststoffen in de bioteelten niet zomaar worden toegepast, maar moeten ze voldoen aan de strenge SKAL-eisen. Is aan deze eisen voldaan, dat wordt het product geplaatst op de SKAL-inputlijst. Heeft zo'n product ook nog eens een CE-markering, dan geeft dit de bioteler een extra kwaliteitsborging.

Met de recente goedkeuring van de CE-meststof ManZincum en de biostimulant Nutricin heeft PlantoSys nu vijf producten op de SKAL-inputlijst. Naast deze twee zijn dit de biostimulanten SilicaPower en SalicylPuur en de CE-meststof BioSecta.

Vijf producten voor de biologische markt met elk hun eigen effecten
De twee recent aan de SKAL-inputlijst toegevoegde PlantoSys-producten ManZincum en Nutricin zijn respectievelijk een CE-meststof met mangaan en zink en een biostimulant met silicium, wilgenbastextract, zeewier en een 20-tal plantaardige aminozuren. ManZincum is een meststof waarbij de zinkcomponent via natuurlijke groeihormonen (auxines) het gewas tijdens de jeugdgroei helpt weerstand op te bouwen. De mangaancomponent is een belangrijke bouwsteen in een aantal plant-enzymen die zorgen voor fotosynthese (chlorofylvorming), ademhaling, eiwitstofwisseling en celdeling. Nutricin verbetert onder andere het zelfherstellend vermogen, de wortel- en scheutontwikkeling, foto- en eiwitsynthese en de opname van voedingsstoffen van gewassen.

Naast deze twee producten heeft PlantoSys nog drie producten op de SKAL-inputlijst. Dit zijn SilicaPower, SalicylPuur en BioSecta. SilicaPower is een biostimulant met een hoog aandeel goed opneembaar silicium. "Dit zorgt voor een betere opname en verdeling van calcium en magnesium. Het effect hiervan is een betere vochthuishouding, minder droogtestress en een evenwichtigere opname van voedingsstoffen. Ook wordt silicium ingebouwd in de celwanden waardoor een gewas/bol/knol/vrucht letterlijk harder wordt. Harder betekent minder gevoelig voor drukplekken en lastiger om doorheen te dringen. SalicylPuur is een biostimulant met wilgenbastextract. Dit heeft niet alleen een groot effect op de ontwikkeling van het totale wortelstelsel (o.a. haarwortels), ook wordt ermee het zelfherstellend vermogen van een gewas verbeterd. BioSecta tenslotte is een CE-meststof op basis van plantversterkende kruidenextracten. Hiermee wordt de weerbaarheid vergroot. Van een dergelijk robuust gewas is bekend dat het minder stresssignalen uitzendt; plaaginsecten voelen zich minder aangetrokken."

De vijf op de SKAL-inputlijst vermelde PlantoSys-producten mogen en kunnen uiteraard ook in de gangbare land- en tuinbouw worden toegepast.

Voor meer informatie:
PlantoSys Nederland
Aalsvoort 105
7241 MB Lochem
+31 (0)6 - 49 33 49 30
www.plantosys.com

Publicatiedatum: