Nieuwe samenstelling Squall
Inmiddels heeft de fabrikant een nieuwe samenstelling Squall ontwikkeld, die verspoten kan worden zowel met driftarme doppen als met gewone spleetdoppen, met behoud van alle goede eigenschappen. Dit laatste is nagegaan door DLV, met een vergelijkend warenonderzoek waarin 14 uitvloeiers/additieven die op de markt zijn met Squall zijn vergeleken op depositie- en driftreductie-eigenschappen.
In deze vergelijkende studie zijn de volgende additieven vergeleken (met Squall);
De volgende 15 middelen zijn getest op basis van de etiketdosering (referentie: Water): Motto, Luxan, Silwet Goldm, Agral Gold, Codacide, Zipper, Certain, AT Plus, Elasto G5, Hasten, Aminosol, Magic, Sticker, Bond, Addit en Squall
Deze Squall is geconcentreerder en dient gebruikt te worden met een concentratie van 0,5 liter per 100 liter spuitvloeistof. De nieuwe Squall wordt geleverd in 5 liter-cans. Een 5 liter-can is dus voldoende voor 1000 liter spuitvloeistof, net als de 'oude' 10 liter-can.
Voor de belangrijkste landbouwtoepassingen zijn de depositie op aardappelen en uien gemeten waarbij Squall verspoten is met driftarme doppen en is met deze doppen ook de drift vergeleken van de 15 additieven. Er is gekeken naar de bedekking van de bladeren met behulp van fluorescentie en de vloeiende en hechtende werking van de tankmixadditieven. In de fluorescentiemetingen geven Luxan, Codacide, Zipper en Squall de beste resultaten, De vloeiende en hechtende werking is gemeten met een high speed camera. Hier blijken Luxan, Certain, Addit en Squall de beste vloei- en hechteigenschappen te hebben. Wat betreft het totaal van depositie-eigenschappen komen Squall en Luxan er dus het beste uit. Luxan is niet meer op de markt.
De driftreductie-eigenschappen van Squall met zowel spleetdoppen als driftarme doppen zijn (verreweg) het beste. De driftreductie van Squall met spleetdoppen is natuurlijk al officieel erkend (perscommuniqué van TCT/Waterschappen begin dit jaar met toelating van slechts 1 m brede teeltvrije zone).
"We bespreken de situatie van Squall met de driftarme doppen met de TCT (die de Waterschappen adviseert met betrekking tot driftreductie-maatregelen) maar in ieder geval is de extra driftreductie door Squall bij driftarme doppen zeer zeer aanzienlijk, met behoud van de depositie. De driftreductie met driftarme doppen is nog beter dan die met spleetdoppen en het belangrijke effect van sterk verbeterde depositie blijft behouden (onze claim ‘20 % minder fungiciden/ insecticiden gebruiken’)", zegt Rob Bonn.
De goede resultaten van het DLV-onderzoek met betrekking tot aardappelen en uien met de anti-drift doppen zijn direct vergelijkbaar met de goede resultaten in praktijk als gemeten door PPO met spleetdoppen en op onze site www.GreenA.nl gegeven onder ”Rapporten”.
"Het DLV- rapport geeft ook resultaten voor toepassingen in de glastuinbouw: Roos en Chrysant, waarbij gespoten is met spleetdoppen. De resultaten met spleetdoppen zijn natuurlijk uitstekend voor de nieuwe Squall: Squall geeft een betere depositie dan welk middel dan ook, behalve Luxan maar dat heeft een hele grote drift vergeleken met Squall", vervolgt Rob.
"Voor de glastuinbouw heeft DLV ons aanbevolen een nog geconcentreerdere vorm van Squall te ontwikkelen. De eerste kilo’s daarvan zijn geproduceerd: het wordt een granulaat [ 12 g per 100 liter spuitvloeistof] of een zeer geconcentreerde suspensie [ 35 ml per 100 liter spuitvloeistof; dus nog meer dan 10X zo geconcentreerd als de nieuwe Squall]. We ontwikkelen dit product tezamen met een Duits bedrijf en het zal nog wel minstens een half jaar vergen voordat we over commerciële productie kunnen denken."
Voor meer informatie:
Rob Bonn
International Patent pending
Vondelstraat 7B, 1054 GB Amsterdam
Tel. +31 (0) 20 330 76 76