Gunstige omstandigheden voor koprot?

De schimmeldruk is dit voorjaar in diverse teelten zeer hoog te noemen. Voor de teelt van uien is dit ook een waarschuwing, de ontwikkeling van de uien gaat erg hard en daarmee ook de gevoeligheid voor schimmels. Infecties door meeldauw, bladvlekken en Stemphylium komen ieder jaar voor en zullen onder de huidige omstandigheden vrijwel zeker ook weer de kop op steken.

Of dit voor koprot ook het geval is, is nog niet duidelijk. Wel kunnen we er van uitgaan dat ook voor de koprotschimmel de omstandigheden goed zijn. Omdat een eenvoudige oplossing tegen koprot nog niet beschikbaar is moeten we vroegtijdig de maatregelen treffen die er voor handen zijn. Dit begint bij preventie, opruimen of afdekken van afvalhopen, voorkomen van invalspoorten door stress, insectenschade en beschadiging door bespuitingen.

Daarnaast kan een gericht spuitschema ook een aanzienlijke bijdrage leveren ter bestrijding van koprot. Deze maatregelen zijn preventief en het is dan ook zaak om hiermee op tijd te beginnen. De afgelopen 2 jaar is er veel onderzoek gedaan naar koprot en de effectiviteit van gewasbeschermingsmiddelen op koprot. Uit de onderzoeksrapporten 'Effectiviteit middelen tegen koprot' van PPO is gebleken dat Olympus® 2 jaar op rij effectief is tegen koprot. Olympus is een product van Sygenta. Het product is ontwikkeld op basis van de bekende fungiciden in uien: Amistar® en Daconil®.

Van Olympus weten we dat het zeer effectief is tegen bladvlekkenziekten, papiervlekkenziekte, Stemphylium en valse meeldauw. Op basis van de onderzoekresultaten van de afgelopen jaren kunnen we dus ook stellen dat in een spuitschema gericht op koprot Olympus van grote toegevoegde waarde kan zijn.


Het advies tegen koprot in uien:

Spuit Olympus vroeg!
• De beste start ter bestrijding van koprot, bladvlekken, Stemphylium en valse meeldauw.
• Herhaal de bespuiting met Olympus na 28 dagen voor een ziektevrije afrijping en maximale opbrengst.
• Tussen het interval van 28 dagen terug spuiten met een effectief middel tegen koprot.

Zie spuitschema


Kortom, begin op tijd met uw schimmelbestrijding en voorkom aantasting in uw uien met Olympus.

Bron: Syngenta


 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven