India: Uienhandelaren sporen regering aan tot import

Het begin van het belangrijke Indiase kharif-uienseizoen, dat loopt van juni tot oktober is ontregeld. Door het weerfenomeen El Niño is de moesson ontoereikend geweest in grote groeigebieden. Door een inschattingsfout van de overheid werkten diverse irrigatiesystemen niet, terwijl ze onontbeerlijk zijn voor de kharif-gewassen. Slechts 30-40% van de telers hebben het voor elkaar gekregen uien in te zaaien met behulp van water uit zelf aangelegde putten.

"Normaal is eind juni driekwart van het inzaaigebied bedekt met verpootbare zaailingen. Nu is dat maar 20 tot 30%, ook al vereist het inzaaien minder water. De telers blijven terughoudend om grotere gebieden te bewerken omdat ze bang zijn dat de moesson weer opleeft met als gevolg dat ze opnieuw moeten beginnen", aldus R.P. Gupta van de Nationale Stichting voor Onderzoek en Ontwikkeling in de Tuinbouw.

Als dat ook echt gebeurt, zoals voorspeld is door de Indiase Meteorologische Dienst, schuift het hele proces van inzaaien en verpoten 45 dagen op en in het geval van onregelmatige regenval zal ook de oogst negatief beïnvloed worden.

De impact op prijzen en bevoorrading is al goed te zien. Op de meeste handelsmarkten verdubbelde de prijs. In Lasalgaon (Maharashtra), de grootste handelsmarkt van Azië, steeg de prijs zelfs met ruim 80% tot € 22,70 per 100 kg.
"De minimale voorraden in de koelhuizen van het vorige seizoen worden al aangesproken en de oogst van het nieuwe seizoen ondervindt vertraging. Dus de prijs zal zeker fors blijven de komende maanden", aldus Ajit Shah, voorzitter van de Tuinbouw-Exporteurs Vereniging.

De regering vreest inmiddels een droogte-situatie in het westen, inclusief Maharashtra. De bevoorrading van handelsmarkten neemt af, behalve in Delhi waar zij konden voorkomen dat 500 handelaren gingen hamsteren.
Gupta heeft de regering dringend verzocht te beginnen met import om de prijzen onder controle te houden, omdat deze zelfs tot recordhoogte kunnen stijgen.
India's uien-productie stond in 2013-2014 op 19.300 ton met een teeltoppervlakte van 1.22 mln hectare, vergeleken met een afzet van 16.800 ton over 1.05 mln hectare in 2012-2013.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven