India versoepelt uienimport om prijzen te herstellen

India heeft de regels voor de uienimport versoepeld in een poging om de prijsstijging van dit belangrijke product, die heeft bijgedragen aan de aanhoudende voedselinflatie in de derde economie van Azi├ź, een halt toe te roepen.

De Indiase ministerie van Landbouw zei maandag de boete voor geïmporteerde uien die in India aankomen zonder behandeld te zijn tegen insecten, op te heffen. Onbehandelde uien leveren normaal gesproken een boete op van viermaal de waarde van de zending. De regering zal vanaf nu echter toestaan dat de uien pas na aankomst in India gegast worden.

Door het afschaffen van het vereiste zal de importtijd verkort worden. Uien zijn de belangrijkste basis voor veel Indiase gerechten. Naar schatting van de regering consumeert India elk jaar 15 miljoen ton uien.

De Indiase regering heeft de uienprijzen nauwlettend in de gaten gehouden, nadat zwakke moessonregens, oppotten en prijswanbeleid de afgelopen maand hadden geleid tot een leveringscrisis en dramatische prijsstijging. In sommige delen van het land stegen de uienprijzen met 50%. 

In juli heeft het Indiase ministerie van Handel de export van uien al beperkt door de minimumprijs te verhogen van $300 tot $500 per ton. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven