"Wim Waterman: "Uiteindelijk blijven er 10 verpakkers over"

“Wij zijn klaar voor optisch sorteren, maar techniek nog niet”

Tholen - Optisch sorteren: in veel AGF-producten is aan het aan de orde van de dag, maar binnen de uiensector wil het maar niet vlotten. "Wij zijn er klaar voor, maar de techniek is nog niet zover", vertelt Wim Waterman van het gelijknamige uiensorteer- en pakstation in de kersteditie van het Vakblad Primeur. "Ik geef de ontwikkeling nog een jaar of vijf tot er een bewezen optische sorteermachine staat. Uiteindelijk verwachten wij dat er een tiental verpakkers overblijven, die de slag maken naar het elektronisch sorteren."


Erik en Wim Waterman

Waterman is zelf ook met een grote machinebouwer bezig aan de ontwikkeling van een nieuwe optische sorteermachine, al wil hij hier nog niet al te veel over kwijt. "Natuurlijk ook met camera's en scans, maar wij willen deze meer in de stroom inzetten – dus niet verenkelen – dat werkt alleen vertragend. Wel worden de uien dan voorgesorteerd en voorgereinigd om ze goed in beeld te krijgen. Maar we moeten nog even geduld hebben."

Al met al ziet Wim de vooruitzichten voor de uiensector positief tegemoet. "Want met de uien zelf gaat het helemaal niet verkeerd, gezien de groei en de potentie van ons product. Ik kom regelmatig bij telers en verwerkers in het buitenland en dan ben ik altijd blij als ik weer in Nederland ben. Dat de prijsvorming nu zo slecht is, hebben we puur aan onszelf te wijten. De marktsituatie die nu gaande is, laten we ons gebeuren, maar nodig is het niet. We hadden best nog voor 15 cent in de zak kunnen sorteren, maar er zijn er altijd weer die de prijs opnieuw laten zakken omdat ze te weinig werk hebben."

wim@waterman-onions.nl


Wil je ook Primeur ontvangen? Klik hier om een abonnement af te sluiten en wij sturen je nog een Kerstnummer toe!

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven