Spanje bepaalt Duitse vruchtgroentenmarkt

De import van overzee domineerde de Duitse druivenhandel eind vorig jaar. Brazilië, Peru en Zuid-Afrika domineerden met Thompson Seedless, Crimson Seedless en Prime Seedless druiven. Ook de andere gewassen stevenden op het einde van het jaar af.

Bloemkool
Franse partijen domineerden bijna overal de markt, maar werden in toenemende mate geconfronteerd met concurrentie uit Italië. Hierdoor kwamen de Franse partijen echter niet onder sterkere druk te staan.

Sla
IJsbergsla werd alleen vanuit Spanje aangeleverd. De omvang van het aanbod liep behoorlijk uiteen. De prijzen schommelden hierdoor ook en verschilden vrij sterk van elkaar.

Komkommer
Het komkommeraanbod bestond grotendeels uit Spaanse importen. Aan het begin van de week had men nog te maken met overschotten uit de voorgaande week die inmiddels van mindere conditie waren.

Tomaten
Ronde tomaten en trostomaten uit Spanje en Nederland waren het meest op de markt vertegenwoordigd. De beschikbaarheid viel niet al te groot uit. Met name de import vanuit Midden-Europa nam af.

Paprika
Bij alle kleurvarianten domineerden Spaanse import eenduidig de markt. De omvang van het aanbod veranderde ten opzichte van week 50 nauwelijks.

Uien
Uien arriveerden uitsluitend vanuit Spanje. De omvang van de import was nog steeds niet voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen. De prijzen trokken dan ook constant aan.

Druiven
De import van overzee domineerde de handel: Brazilië, Peru en Zuid-Afrika domineerden met Thompson Seedless, Crimson Seedless en Prime Seedless druiven. Uit Brazilië stamden bovendien Arra 15 en Timco, die verkocht werden voor 17 euro per doos van 4,5 kg. Uit Namibië importeerde men Early Sweet, Prime Seedless en Flame Seedless druiven. De Europese partijen speelden een kleinere rol op de markt: Italiaanse Italia en Crimson Seedless druiven, evenals Spaanse Aledo druiven stonden slechts zelden ter beschikking, maar raakte men wel snel kwijt. Spaanse Dominga druiven, een variëteit met pit, kostten in Frankfurt 16 euro per 6 kg. Griekse Thompson Seedless en Turkse Sultana druiven kwamen slechts nog sporadisch in Duitsland aan. In z'n geheel genomen bleef de belangstelling achter bij het aanbod, zodat de handelaren gedwongen waren om hun prijzen te verlagen. Dit gold in het bijzonder voor partijen die in een wat mindere conditie waren, die men af en toe in Hamburg aantrof.

Appelen
Duitsland domineerde de markt met talrijke variëteiten. De beschikbaarheid was voldoende om moeiteloos aan de continue vraag te kunnen voldoen.

Peren
Italiaanse Abate Fetel en Santa Maria peren werden het meest aangeboden. Over het algemeen overtuigde de kwaliteit van het fruit vaak, waardoor de klanten gestaag peren afnamen.

Kiwi's
Het aanbod was nauwelijks veranderd en was voldoende om aan de continue vraag te voldoen. Qua prijzen waren er nauwelijks veranderingen te bemerken.

Sinaasappelen
Bij blonde sinaasappelen domineerden Spaanse Navelina's de handel. Het aanbod werd aangevuld met een toegenomen import van Salustiana sinaasappelen uit Spanje en Washington Navel sinaasappelen uit Turkije.

Kleine citrus
De markt van de dominerende clementines uit Spanje breidde zich uit. De vraag had zich weliswaar iets verbeterd, maar dit gebeurde pas erg laat in de week richting het weekend.

Citroenen
Het hoofdaanbod bestond uit Spaanse Primofiori citroenen. Turkse producten vulden het aanbod aan, en het aanbod werd in Keulen gecompleteerd met Italiaanse citroenen en in Frankfurt met Griekse citroenen.

Bananen
De verkoop verliep rustig. Men had het aanbod afgestemd op de omvang van de verwachte bestellingen. Als gevolg hiervan bleven de prijzen op een constant niveau.Bron: BLE

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven