Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Vijf uitspraken van Jaap Wiskerke

De bedrijfsoverdracht van Wiskerke Onions aan dochter Chayenne is inmiddels rond. Aan stoppen denken Jaap en zijn broer Kees echter nog lang niet. Daarvoor is het uienbedrijf hen veel te lief. "Als ik opnieuw voor de keuze stond, zou ik opnieuw voor de uien kiezen. We hebben het mooiste uienbedrijf van de wereld", vertelt Jaap in het Vakblad Primeur dat deze week verschijnt. Onderstaand enkele uitspraken uit het 6 pagina's tellende interview:Over zijn ervaring bij de Mariniers
"Ik kwam in 1978 in het leger en ben drie maanden pelotonscommandant geweest van het tweede peloton van de Bijzondere Bijstand Eenheid (BBE). Ik had sergeants in mijn groep, die een jaar daarvoor als eersten de school waren binnengedrongen bij de Molukse treinkaping. Als je daar als broekje leiding aan moet geven, was dat natuurlijk best ingrijpend. Wat dat betreft is het leiding geven aan een uienpakstation een peulenschil."

Over dochter Chayenne
Chayenne is de verbeterde versie van mezelf, want ze heeft ook de genen van mijn vrouw erbij. En een vrouw in deze business is toch verfrissend. Waar veel telers en klanten bij mij alles doen om de laatste halve cent eruit te halen, heeft zij die discussies veel minder. Moet je nagaan wat dat scheelt, een halve cent op 150 miljoen kilo uien!

Over de bedrijfsoverdracht
Ik zat in eerste instantie te denken aan meerdere kinderen in de zaak, maar Kees vond het beter om de aandelen in één hand te geven en daar moet ik hem helemaal gelijk in geven. Juist in de uiensector zijn er tal van voorbeelden van familiebedrijven die, als er van meerdere kanten familie inkwamen bij de volgende generatie zijn gesplitst. Voor ons stond allebei voorop dat het individu niet telt, maar dat het bedrijfsbelang voorop staat. We hebben hier mensen die al twintig, dertig en veertig jaar bij ons werken. Natuurlijk kunnen wij een zak met geld pakken en ons uit de voeten maken, maar er ligt een verantwoording voor al die mensen die vele jaren aan het bedrijf hebben gebouwd.

Over de optische sorteermachine
We hebben onze nek uitgestoken met de optische sorteermachine met infraroodcamera's en lasertechniek. Wij geloven dat deze ontwikkeling de toekomst heeft, maar het staat nog in de kinderschoenen. Maar we hebben nu wel al een kennisvoorsprong opgebouwd door deze investering te doen en de techniek werkt goed. Zo kunnen we checken of de ui aan de binnenkant rot, hol of zacht is. Uien met interne problemen halen we er moeiteloos uit en die garantie geven we ook aan het grootwinkelbedrijf.

En tenslotte over het belang van sport
"Sport is niet alleen belangrijk voor mij, maar voor iedereen. Of je nou loopt of fietst, als je fysiek in topvorm bent, ben je geestelijk veel sterker. De eerste vijfentwintig jaar heb ik iedere morgen vijf kilometer en iedere middag vijftien kilometer gelopen. De eerste vijf kilometer denk je dan na over alle problemen, de tweede vijf kilometer zie je oplossingen en de laatste vijf kilometer loop je vanzelf. De laatste tien jaar heb ik ingezien dat alleen lopen te eenzijdig is voor het lichaam. Ik heb mij nu helemaal toegelegd op CrossFit training.

Het hele interview lezen? Neem nu een abonnement en wij sturen u de deze editie nog gratis toe!

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven