Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Appelen, kiwi’s en tomaten vernietigd

Poetin niet in gesprek met Erdogan

Poetin gaat niet in op de uitnodiging van zijn Turkse ambtsgenoot om over de verkilde relatie tussen de landen te praten. De inspectie onderschepte appelen uit Polen, kiwi's uit Griekenland en tomaten uit Turkije. De producten werden vernietigd. Een meerderheid van de Russen is somber over de economische situatie in het land. Dat geldt niet voor Egypte en Mozambique. Exporteurs uit deze landen zien potentieel in de Russische markt. Net als een Arabische zakenmand die investeert in een kassencomplex. Turkije zoekt naar nieuwe afzetmarkten voor de producten. Ook sloot het land per 31 januari de grenzen voor Russische transporteurs.

Geen contact tussen Poetin en Erdogan
De presidenten van Turkije en Rusland zullen geen ontmoeting met elkaar hebben. Vorige week stelde de Turkse president Erdogan een ontmoeting voor om de laatste ontwikkelingen tussen de landen te bespreken. Sinds het neerhalen van het Russische militaire vliegtuig in november vorig jaar is de relatie tussen de landen kil. "Er is geen contact geweest tussen de presidenten en voor zover ik weet zal er geen contact zijn in de toekomst," aldus een woordvoerder van het Kremlin.Rusland vernietigt tomaten en appelen
Vorige week ontdekte de Russische inspectie 7,8 ton tomaten die bij nadere inspectie uit Turkije afkomstig bleken te zijn. Volgens de chauffeur en de papieren waren de tomaten bestemd voor de Wit-Russische markt, maar de inspecteurs vertrouwden het niet en zetten de vrachtwagen in bewaring. Uiteindelijk zijn de tomaten vernietigd.Eerder vorige week werd een partij appelen uit Polen en een partij kiwi's uit Griekenland door de inspectie onderschept. De 627,5 kilo appelen en 80,2 kilo kiwi's zijn vernietigd.Meerderheid Russen negatief over economie
Uit een onderzoek blijkt dat een meerderheid van de Russische bevolking negatieve verwachtingen heeft over de economische situatie in de het land. Het percentage Russen met een pessimistische blik staat op 54 procent van de bevolking. Sinds het begin van de crisis is dat percentage niet zo hoog geweest. Slechts 3 procent van de bevolking zegt dat de economie er goed voor staat, 41 procent vindt de situatie tevredenstellend. Ook denkt een meerderheid, 58 procent, dat de situatie slechter wordt. Een maand geleden was dat nog 41 procent.

Turkije zoekt nieuwe markten
De Turkse sector zoekt naar nieuwe markten voor de groenten en fruit. "We hebben de noodtoestand afgekondigd in de verssector. We hopen dat de we kunnen herstellen van dit verlies van de Russische markt door andere markten te vinden," vertelde een handelaar aan Turkse media.

Turkije sluit grenzen voor Russische vrachtwagens
Sinds 31 januari heeft Turkije de grenzen gesloten voor Russische vrachtwagens. Dienstverleners in Turkije moeten opnieuw toestemming vragen voor samenwerking met de Russische transporteurs.

Egypte verhoogt export Rusland
Egyptische exporteurs hebben de export naar Rusland aanzienlijk vergroot, dat meldt het Egyptische Ministerie van Industrie en Handel. De Egyptische producten vervangen het Turkse product. Tijdens het Rusland-Egypte Forum dat binnenkort in Egypte plaatsvindt, zal er ook gepraat worden over barrières die de handel nog ervaart.

Mozambique ziet kansen in Rusland
Rusland onderhandelt met Mozambique over de mogelijke handel in groenten en fruit. Exporteurs in het Afrikaanse land zien veel potentieel in de Russische markt na de boycot van Turkije.

Arabier investeert in kasbouw Rusland
Een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten overlegt met partijen over de investering in de een kassencomplex in Krasnodar. Het bedrijf van de zakenman zoekt ook naar een locatie voor het complex. Vijf potentiële locaties werden bezocht.

Poolse appelen goedkoopst
Volgens cijfers van APK-inform zijn Poolse appelen momenteel het goedkoopst in Oost-Europa. De appelen gaan voor 0,15 tot 0,31 euro per kilo van de hand. In Oekraïne kosten de appelen 0,21 tot 0,41 euro per kilo, Russische prijzen liggen tussen de 0,52 en 0,82 euro per kilo en in Moldavië en Wit-Rusland ligt de onderkant van de markt rond de 0,28 euro per kilo. Een extreem lage vraag is de oorzaak voor de lage prijzen. Telers hopen net als vorig jaar te kunnen profiteren van een aantrekkende exportmarkt vanaf februari. Gemiddeld liggen de prijzen dit seizoen een derde hoger dan in voorgaande jaren.

Oekraïne ziet Afrika als goede afzetmarkt
Gebaseerd op een rapport van McKinsey, dat voorspeld een groei in besteedbaar inkomen in Afrika, verleggen Oekraïense exporteurs hun focus naar dit continent. Vorig jaar exporteerde het Oost-Europese land voor 3,4 miljard dollar naar landen op het continent. Grote markten voor de goederen zijn Egypte, Kenia, Ethiopië en landen in West-Afrika. Volgens de Oekraïners vragen consumenten op het continent naar producten van Europese kwaliteit, daarom volgt Oekraïne de Europese richtlijnen voor de export.

India exporteert eerste kinnow-mandarijn
De eerste kinnow-mandarijnen uit India zijn op de Russische markt verkocht. Volgens het Russische persbureau Tass gaat het om 600 ton van dit citrus. Indiase exporteurs tonen veel interesse in de markt en ze zijn bereidt de volumes te vergroten als de markt daar om vraagt.

Kirgizië krijgt toegang tot EU
Volgens de Kirgizische minister van Economische Zaken heeft het land toegang gekregen tot de Europese markt. Het Centraal-Aziatische land zou 6000 typen producten heffingsvrij mogen exporteren naar de Unie. Voorheen betaalden exporteurs van AGF een heffing van 14,6 procent. Dat percentage staat nu op nul.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven