Uientelers bekijken plantuienproces

Woensdag 10 februari jl. is er een excursie georganiseerd door De Groot en Slot voor een groep plantuientelers uit Zeeuws-Vlaanderen. In dit gebied vindt op grootschalig gebied de teelt van tweedejaars plantuien plaats.

Het is belangrijk dat telers weten wat er met hun product gebeurd voordat het op het erf wordt afgeleverd. De Groot en Slot opereert daarom transparant en laten graag zien dat kwaliteit zeer hoog in het vaandel staat. Siem Beers van Broer B.V. gaf een interessante presentatie. Hij vertelde o.a over de kracht van het Quality inside concept waarbij de genetica in eigen beheer blijft en over de keuringseisen en hygiƫne protocollen waaraan de telers van eerstejaars plantuien moeten voldoen. Hierna kregen de telers een rondleiding op het bedrijf.

De telers waren zeer onder de indruk van de locatie bij Broer B.V. in Creil. De opslag van 10.000 kisten, de sorteerunit die per millimeter nauwkeurig sorteert en de preparatieruimte waren imposant om te zien. Tevens is er aandacht besteed aan de ontsmetting. Dit gebeurt bij Broer B.V. met een schuiminstallatie. Het schuim is een vettige substantie die ervoor zorgt dat de ontsmetting goed aan het uitje hecht. Het product wordt zo niet te nat en de terugdroogtijd is minimaal.

Ook was er erg veel interesse voor de bewaring en de klimaatbeheersing bij Broer B.V. Er wordt geen gebruik gemaakt van kachels. Door een vernuftig NH3 warmtepomp systeem wordt energiezuinig gedroogd, gekoeld en geprepareerd. Een goed voorbeeld van duurzaamheid.De locatie in Creil is voorzien van een geavanceerde sorteerunit die op de millimeter nauwkeurig sorteert. Deze technologie zorgt ervoor dat de Quality inside rassen in drie maten afgeleverd kan worden. Met het oog op precisieplanten kunnen telers dus worden voorzien van de gewenste maatsortering. Bij de Quality inside rassen is het mogelijk om de maat 10/21 mm in drie fracties uit te sorteren voor een nog beter resultaat.

Na afloop van de geslaagde excursie werd door de groep plantuientelers uitgebreid nagepraat over de nieuwe technieken en de mogelijkheid om sommige van deze technieken zelf te gaan gebruiken!

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven