Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Sri Lanka ruilt ananas voor graan

Poolse appelen onder Moldavische vlag

Rusland zoekt nieuwe handelspartners en overlegt daarover met de regeringen van onder ander Argentinië, Uruguay, Sri Lanka en Israël. Met het laatste land moet op korte termijn een vrijhandelsakkoord getekend worden. India verscheept de eerste kinnowmandarijnen naar Rusland. Moldavische autoriteiten zouden meegewerkt hebben aan fraude met 19.000 ton Poolse appelen en in Oekraïne werd een conservenfabrikant betrapt op belastingfraude. De prijzen in het Oost-Europese land staan wederom onder druk.

Rusland wil meer import uit Latijns-Amerika
Onlangs ontmoette de Russische staatssecretaris van Landbouw zijn collega uit Uruguay om over samenwerking op gebied van landbouw te praten. "Rusland en Uruguay hebben het vermogen om de handel een boost te geven. Rusland is geïnteresseerd in meer import van landbouwartikelen uit Uruguay," aldus de Russische staatssecretaris. Daarnaast is Rusland geïnteresseerd in meer import uit Argentinië. Als de autoriteiten een exportbelasting opheffen, kan het land de export naar Rusland vergroten.India begint export kinnow naar Rusland
Een Indiase handelaar vertelt onlangs voor het eerst een lading kinnow-mandarijnen te hebben verscheept naar Rusland. "Dit jaar hadden de omliggende landen wat problemen met de aanvoer. We hebben vier containers naar het land verscheept." Het zijn vooral problemen in Pakistan die de Indiase handelaren een kans boden.

Sri Lanka ruilt ananas voor graan
Rusland heeft interesse in de import van seizoensfruit uit Sri Lanka, dat meldt het persbureau Tass. "We hebben interesse in een grotere aanvoer uit Sri Lanka," aldus een Russische vertegenwoordiger. "Op dit moment importeren we vooral thee, maar dit willen we uitbreiden met groenten en fruit die niet met ons eigen seizoen concurreren." De autoriteiten van het eiland zien kansen voor de export van producten als ananas, mango, kiwi en bananen. In ruil hoopt het Sri Lanka de import van Russisch graan te kunnen vergroten.

Oekraïense belastingfraude conservenfabrikant
Uit een onderzoek van de autoriteiten blijkt dat een Oekraïense conservenfabrikant 108,8 miljoen hryvnia (3,6 miljoen euro) aan belasting heeft ontdoken. De fraude vond plaats in 2012-2013. Het gaat om fraude met btw en inkomstenbelasting.

Rusland en Israël tekenen vrijhandelsakkoord
Na verschillende onderhandelingsrondes zijn Israël en Rusland een vrijhandelsakkoord overeen gekomen. De landen zullen in de nabije toekomst het contract tekenen. Rusland gaf prioriteit aan de onderhandelingen en wil de overeenkomst snel tekenen. Israël bevestigd dat er een akkoord is. Rusland is een belangrijke markt voor Israël, gunstigere handelsvoorwaarden pakt dus positief uit voor de exporteurs in het land. Rusland heeft veel interesse in de landbouwkennis van de Israëli's.

Poolse appelen onder Moldavische vlag
Volgens de Moldavische National Agency for Food Safety (ANSA) is 19.000 ton Poolse appelen onder een Moldavisch certificaat de grens met Rusland overgegaan. Volgens de ANSA zouden de autoriteiten meegewerkt hebben aan de fraude, wat negatief kan uitpakken voor de Moldavische appeltelers. Een nieuwe boycot van Rusland ligt op de loer.

Oekraïense prijzen onder druk
De prijzen in Oekraïne zijn tussen 13 en 19 februari met 5,2 procent gedaald, dat meldt Fruit-Inform. Een week eerder daalden de prijzen gemiddeld met 2,3 procent. De negatieve trend werd in alle segmenten van de groenten en fruitmarkt gezien. Alleen uien tekenden voor een hogere prijs. Door een grotere export steeg de prijs voor de uien. Tomaten verloren het meest aan waarde: de prijs daalde met 12,5 procent.

Polen sluit nieuwe transportovereenkomst
Het diplomatieke conflict tussen Polen en Rusland over transporten tussen de landen is voorlopig opgelost. De twee landen bereikten een overeenkomst die geldt tot 15 april 2016. Polen krijgt 20.000 ritmachtigingen, waarvan 10.000 algemeen en 10.000 voor derde landen. Dankzij de overeenkomst kan het vrachtverkeer tussen de landen weer op gang komen. Lees hier meer over de overeenkomst.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven