Extra voorwaarden bedrijfstoeslag nevenactiviteit landbouw

Volgens een aanpassing van de Nederlandse regelgeving kunnen landbouwbedrijven vanaf 2016 alleen bedrijfstoeslag uitbetaald krijgen indien landbouw de hoofdactiviteit is of indien de landbouwactiviteiten 'niet-onaanzienlijk' zijn. In 2015 was het voldoende als men met een landbouwactiviteit stond ingeschreven bij de KvK. Het maakte daarbij niet uit of de landbouwactiviteit hoofdactiviteit of nevenactiviteit was. Vanaf 2016 moet de hoofdactiviteit van het bedrijf landbouw zijn om in aanmerking te komen voor bedrijfstoeslag. Wanneer landbouw als nevenactiviteit staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel (KvK) kan alleen bedrijfstoeslag worden verkregen als wordt aangetoond dat de landbouwactiviteiten 'niet-onaanzienlijk' zijn.

Aantonen landbouwactiviteiten 'niet-onaanzienlijk'

Het aantonen dat de landbouwactiviteiten 'niet-onaanzienlijk' zijn kan op twee manieren via een accountantsverklaring aangetoond worden:

- De inkomsten uit landbouwactiviteiten bedragen minimaal 1/3 van de totale inkomsten.
- Het jaarlijkse bedrag aan rechtstreekse betalingen is minimaal 5 % van de totale inkomsten uit niet-landbouwactiviteiten.

Het gaat hierbij om de inkomsten en betalingen uit het meest recente belastingjaar waarvoor dit beschikbaar is. Wanneer dit niet via een accountantsverklaring kan worden aangetoond, zijn er drie mogelijkheden:

- Zorg dat de landbouwactiviteit als hoofdactiviteit geregistreerd wordt. Dit onder hetzelfde KvK-nummer als de activiteiten uit landbouw en niet-landbouw ongeveer gelijkwaardig zijn. Is dat niet het geval dan kan men overwegen om een nieuwe inschrijving bij de KvK te doen met als hoofdactiviteit landbouw. De KvK bepaalt of er voldoende omvang is voor een inschrijving.
- Betalingsrechten (en grond) verhuren of verkopen aan een bedrijf met hoofdactiviteit landbouw.
- Afzien van uitbetaling van bedrijfstoeslag.

Meer informatie:
DLV Advies
Freddy Keurhorst
E: f.keurhorst@dlvadvies.nl
T: 06 51 59 59 06.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven