Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Italië: een uitstekend uienseizoen

Pas aan het einde van het seizoen kunnen we de boel evalueren, maar het lijkt erop dat dit seizoen zowel voor handelaren als producenten een uitstekend jaar is.

"Voor witte uien was het een bovengemiddeld jaar omdat er weinig productie beschikbaar is en de kwaliteit niet erg goed is," stelt uienproducent Matteo Freddi (op de foto). Dit betekent dat de prijzen voor kwalitatief goede uien hoog zijn: 70 tot 75 cent per kg. Spanje verkoopt ook producten die meestal worden beschouwd als afval, terwijl de prijzen van Australische uien op de Nederlandse markt rond 1 euro per kg liggen.

Voor wat betreft gouden uien, "waren de prijzen hoog aan het begin van het seizoen, maar stabiliseerde in november en december. De prijzen zijn hoog, maar er is veel aanbod in Noord-Europa. Als er geen embargo in Rusland was geweest, zouden de prijzen explosief zijn gestegen."Freddi is vooral bekend om zijn Borettana-uien. "De verkoop zal tot half april doorgaan en het 'no-defect' project is een succes geweest. We zijn erin geslaagd om het afval te verminderen en de prijzen zijn beter geworden." Gedroogde Borettana-uien liggen tussen 1 en 1,10 euro per kg, terwijl de gewone uien 75 tot 85 eurocent per kg bereiken. We hebben deze prijzen in jaren niet gezien." De enige concurrentie voor dit ras is afkomstig van de kleinere witte uien uit Napels.

Borettana-uien geproduceerd en verkocht door Freddi.

Hoewel het het einde van het seizoen nadert, is dit ook de periode waarin de basis voor het volgende seizoen wordt gelegd. Voor wat betreft het zaaien is het nog te vroeg om te praten over vertragingen, maar "januari was vrij droog. Velen hebben geprobeerd te zaaien in het Piacenza-gebied, maar de regen van de afgelopen dagen veroorzaakte problemen. Het is gevaarlijk om op voorhand te zaaien en het risico is alleen de moeite waard voor uien waarvan de zaden goedkoop zijn. De telers met meer ervaring en voorzichtigheid wachten op beter weer."

Contact:
Matteo Freddi
Freddi Prodotti Ortofrutticoli
Via Lama, 41
Calerno di S. Ilario d'Enza (RE)
Tel.: (+39) 0522 679831
Fax: (+39) 0522 679854
Cell.: (+39) 335 7103937
Email: freddi.matteo@e-freddi.it

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven