Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leon van Meir:

“Kloof tussen productie en afzet verkleinen”

Van Meir Uien vierde vorig jaar haar tienjarig jubileum. Daarmee is het bedrijf één van de jongste pakstations die de uiensector rijk is. Met eigen teelt en een eigen uienpool staat Van Meir heel dicht bij de telers. Vakblad Primeur interviewde voor haar Uienspecial directeur Leon van Meir.

Leon is altijd zelf teler geweest tot hij de kans kreeg een complete sorteerlijn over te nemen. Tien jaar geleden werd Van Meir Uien opgericht. Vanuit een nieuwe locatie in Steenbergen worden uien en aardappelen gesorteerd en verpakt voor export. "We werken voor de afzet samen met een aantal exporteurs en ook het transport wordt uitbesteed. Het is niet onze intentie om dat zelf te gaan doen. Ieder zijn specialisme. Onze kracht zit hem in de kennis en de contacten aan de telerskant", merkt hij op.



Eigen uienpool
De uien komen deels van eigen teelt en deels van contractteelt en een uienpool. In 2005 begon Van Meir in samenwerking met CZAV een eigen pool, dat uniek was als verwerker zijnde. Het is echter altijd zijn wens geweest om een eigen pool op te richten. "De uiensector is misschien wat vastgeroest. Er blijven veel kansen liggen. Ik heb altijd geloofd in een pool, waarin niet de prijs maar de kwaliteit leidend is", legt hij uit. "In de vrije markt wordt een groot deel te laat verhandeld. Dat willen wij voorkomen." Het succes van de pool heeft zich inmiddels bewezen. Er wordt samengewerkt met een stabiele groep uientelers en sinds vorig jaar is de uienpool van Van Meir volledig zelfstandig.

Rassenadvisering
De pooltelers zijn altijd vrij geweest in hun rassenkeuze maar Leon merkt op dat er nu wel rassenproeven lopen. Hij hoopt dit jaar een slag te kunnen gaan maken in het adviseren van rassen. "Wij zijn ook altijd zelf blijven telen. Op die manier kunnen wij een brede kennis delen. We staan heel dicht bij onze telers en willen de kloof tussen de productie en afzet verkleinen." Ook organiseert Van Meir elk jaar een aantal telersbijeenkomsten om kennis en ervaring uit te wisselen en vorig jaar werd nog een studiereis gemaakt naar Zuid-Afrika. "Hier hebben we een aantal AGF-bedrijven bezocht, waaronder een uienpakstation, maar er was ook tijd voor ontspanning."

Belgische uien
De meeste uien komen uit een straal van zestig kilometer rond Steenbergen. Ook komt er een deel uit België waar Van Mei zelf ook teelt. Leon prijst de goede kwaliteit van de Belgische uien. Deze uien zijn volgens hem mooi van kleur, hebben een hogere productie en vanwege het heuvelachtige gebied is de grond droger. "In Nederland nemen de bodemziekten toe en als het een keer flink heeft geregend, staan de uien in het water en dat kan funest zijn. Onze beste uien komen de laatste jaren uit Wallonië."

Te wisselvallig voor optisch sorteren
Op de vraag of optisch sorteren voor Van Meir in de nabije toekomst realiteit gaat, worden is Leon resoluut. Volgens hem gaat optisch sorteren het niet worden voor de uien. "Het is zo'n variabel product. De machines die er zijn, hebben zich nog niet bewezen. Ik ben van mening dat de wisselingen in de uien te groot zijn", verklaart hij. "Bovendien is optisch sorteren niet nodig wanneer de juiste kwaliteit wordt geleverd. Ik denk dat er op dat punt nog best winst te behalen valt. Je hebt geen invloed op de weersomstandigheden maar met behulp van de juiste rassenkeuze, een sluitend spuitschema, perceelkeuze en een perfecte bewaring is veel meer winst te behalen. Voorkomen van problemen is beter dan achteraf met een optische sorteerder een partij goed proberen te krijgen."

Mobiele Droog Installatie
Leon bedacht in 2008 de mobiele drooginstallatie. Dit concept is uitgevonden omdat er werd gezocht naar een alternatief voor de opslag van uien. Van Meir heeft ondertussen octrooi aangevraagd voor deze installatie. Deze mobiele installatie kan naar elk gewenste locatie verplaatst en opgebouwd worden voor de bewaring van uien, aardappelen, knolselderij en wortelen. INZET>
 
Mogelijk tegenovergesteld seizoen
Na het sorteren vinden de uien via exporteurs hun weg naar diverse exportmarkten. De afgelopen maanden zijn er veel uien richting Afrika gegaan en ook Brazilië is een belangrijke overzeese markt. Het seizoen is volgens hem tot nu toe prima verlopen. "Het is nu wachten op Oost-Europa", vertelt hij eind januari. "De prijzen zijn aan de hoge kant. Het zou weleens een tegenovergesteld seizoen kunnen worden ten opzichte van vorig jaar. Wat mij betreft gaan de prijzen niet verder omhoog." 

info@vanmeir.nl

Het hele Primeur-artikel lezen en het februari-nummer nog ontvangen? Neem een abonnement op Primeur