Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Akkeranalyse vanuit de lucht met een eBee

Halverwege 2015 startte Peter Holster zijn bedrijf Akkeranalyse, dat met een eBee vanuit de lucht de kwaliteit van een gewas in beeld brengt. Inmiddels heeft hij al een tweede piloot in dienst. Ook in de uien ziet de inwoner uit Marknesse de vraag naar een akkeranalyse vanuit de lucht toenemen.

"We hebben het zo vaak over precisielandbouw. Over het verbeteren van het rendement door nog nauwkeuriger te strooien. De apparatuur hebben we. Bijna allemaal. Maar hoeveel telers benutten die apparatuur optimaal? Relatief weinig. En waarom niet? Omdat het gewoon lastig is om de strooier heel strak af te stellen. Dankzij de beelden die ik schiet, kan dat voortaan tot op de vierkante centimeter
nauwkeurig."

Peter Holster is zelf akkerbouwer en haalt er, ter verduidelijking van zijn verhaal, beelden bij van zijn eigen perceel uien. "Kijk, je ziet precies de banen die ik met de spuit heb gereden. Hier kleurt de foto rood, op de kopse kant van het perceel. Dat betekent dat ik daar, bij het keren van de spuit, kilo's kapot spuit en dat ik de strooier dus nog scherper af moet stellen wil ik meer kilo's van mijn land af kunnen halen."

Nu is het perceel van Holster niet direct het beste voorbeeld. Zijn gewas staat er goed op. Een andere foto die hij laat zien, toont meer verkleuring naar het rood. "Dat kan veel betekenen. Misschien is de grondslag daar net iets anders, zit er een kuiltje of is het gewas daar aangetast door aaltjes. Punt is: als je door
het perceel loopt, zie je die verschillen niet. En het nemen van monsters is en blijft natuurlijk heel selectief. Alleen met een foto vanuit de lucht heb je wel dat totaaloverzicht en kun je heel gericht en vaak al in een vroeg stadium reageren."



Contacten met veredelaars
In de eBee zitten vier infrarood camera's. Deze maken onder andere NDVI-opnames
van het gewas. "NDVI is een kengetal voor de gezondheid en vitaliteit van een gewas. Feitelijk meet je het chlorofylgehalte, oftewel het bladgroen. Dit gehalte zegt iets over de kwaliteit van het gewas in de grond. Tussen die twee zit een directe relatie. Alle foto's die de camera's schieten, worden na de vlucht gecombineerd tot één beeld. (Voor een perceel van 24 hectare heb je al snel 2.400 foto's). Kleuren op dat beeld laten je zien hoe je perceel er bij staat. Is een deel van het perceel minder vitaal, dan betekent dit dat daar iets aan de hand is."

En opnieuw laat Holster een foto zien. Deze keer van een perceel aardappelen. "Deze boer had zelf gezien dat er phytophthora in zijn aardappelen zat. Ik heb daarop de eBee over zijn perceel laten vliegen. Op het beeld kon hij daarna precies zien waar de haard zat. En ja, als het moet kan ik zelfs zien welke planten besmet zijn. Dat gaat vooralsnog te ver, maar ik ben er stellig van overtuigd dat het daar in de toekomst naar toegaat: naar nog nauwkeuriger meten, in een nog vroeger stadium. Nu word ik vaak pas ingeschakeld als er een probleem zit. Dat komt ook omdat het fenomeen nog relatief nieuw is. Ik verwacht dat ik volgend jaar al eerder word ingeschakeld. Wil je bijvoorbeeld de groei van je aardappelen op de voet volgen, dan zou je 2, 5 en 8 weken na opkomst foto's moeten laten maken. Dan zie je precies of en waar je moet ingrijpen om problemen voor te zijn."



'Dit is de toekomst'
Gelijktijdig met Peter Holster zijn ook Christel Thijssen en Bert Rijk gestart met een bedrijf in dronefotografie voor agrarische doeleinden. De drie hebben zich verenigd in een collectief, waarbij ieder een deel van Nederland bestrijkt. "Het traject dat aan de start voorafging was ontzettend pittig. Er komt heel veel theorie bij kijken, bijvoorbeeld op het gebied van vliegomstandigheden en weersinvloeden. Maar
ook de wet- en regelgeving is heel complex. Vandaar ook dat we ons hebben verenigd. Als pioniers kunnen we kennis en opdrachten delen."

En de toekomst? "Ik ben eerst en vooral akkerbouwer. Daar ligt mijn hart. Maar dat
betekent niet dat ik niet absoluut ook kansen zie in Akkeranalyse. Want dit is de toekomst. We staan hiermee pas aan het begin. Straks zal het ongetwijfeld ook mogelijk zijn om bodemanalyses te maken met de eBee. Ik vind het heel gaaf om mede aan de wieg te staan van deze ontwikkeling. Anders was ik daar ook niet
in gestapt. Daar zijn de investeringen simpelweg veel te groot voor."



Bron: Uien Magazine, De Groot en Slot
Publicatiedatum: