William Findlay - Alistair Findlay Farming Partnership

De eerste echte zoete rode ui ter wereld

De productie van zoete uien in het Verenigd Koninkrijk wordt steeds populairder. Zo is bij de samenwerking tussen Bedfordshire Growers en Alastair Findlay Farming Partnership de productie van 40 ton in het seizoen 2013/2014 verdubbeld naar 80 ton in het seizoen van 2014/2015. Dit jaar wordt het volume misschien wel 200 ton.

"We moeten nog beslissen hoeveel we dit jaar gaan planten," legt William Findlay uit. "Je kunt niet teveel planten omdat er anders geen vraag voor is. Maar je wilt ook niet te weinig oogsten.""Het is ook lastig als je kijkt naar de hoeveelheid vraag die we gekregen hebben door Fruit Logistica in februari. De grootste markt is voor ons Noord-Amerika. Het percentage van zoete uien op de Britse uienmarkt is erg klein, maar groeit snel. In de VS worden ze 'sweets' genoemd. Daar is dat aandeel groter en wordt 20% van alle uien verkocht."

Hoewel deze uiensoort niet op elke breedtegraad groeit, is William van mening dat hij wel geteeld kan worden in de noordwestelijke regio van Washington. Het is dus mogelijk dat ze een contract met een teler sluiten om het daar te telen, maar in het begin wil zijn bedrijf de zoete uien naar de VS exporteren.

"We geloven dat dit de eerste echte zoete rode ui ter wereld is. De meeste zoete uien die over de hele wereld verkrijgbaar zijn, zijn wit, geel of bruin. Dit is de eerste met kleur," legt William uit. "Veel uien die in de VS als zoet worden verkocht, zijn eigenlijk mild. Je moet een goed onderscheid hebben tussen wat zoet is en wat mild. Mild is niet zo pikant, de zoetheid komt van suikers."

"Mijn vader Alastair heeft deze hybride ui ontwikkeld door middel van 20 jaar aan smaaktests. Hij heeft al die tijd jaarlijks 400 tot 500 uien geproefd en door natuurlijke selectie een schifting gemaakt. Hij zocht niet alleen naar verminderde pikantheid, maar ook naar natuurlijke suikers. Anders dan bij andere uien is deze soort geteeld op zoetheid, in plaats van een verminderde pikantheid. De ui kan gesneden worden zonder dat je last van tranen krijgt, wat een mooie extra bonus is," zegt William. "Mijn vader zocht ook naar een goede eetkwaliteit, met mooie, dikke, knapperige schillen, een verminderde bitterheid en een aangename eetervaring."

Er is groei in de vraag naar zoete uien in het Verenigd Koninkrijk en William legt uit dat zijn bedrijf geluk had dat Asda bereid was om vorig jaar zoete uien in het assortiment op te nemen. Ook Marks & Spencer verkoopt zoete uien.

"Het planten begint in de komende drie weken. De uienvariëteit lijkt qua teelt op conventionele rode uien en zal laat in augustus of vroeg in september geoogst worden. We telen de uien momenteel in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Zuid-Afrika, Italië en Nieuw-Zeeland. Hierdoor kunnen we de uien het hele jaar door aanbieden. De zoete rode ui is ontwikkeld als een gewas dat in de lente wordt gezaaid. Andere kortedag-uien worden over het algemeen gezaaid in de herfst en hebben een beperkte houdbaarheid. De zoete rode ui kan vanuit koelopslag geleverd worden tot april of mei.

Voor meer informatie:
Tim Elcombe
Bedfordshire Growers Ltd.
Tel: +44 1767 312403
Email: elcot@bedgrow.co.uk

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven