Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

"Jaap de Ruijg: "Verwachting is dat Duitse retailers eerder overschakelen"

Importseizoen Nieuw-Zeelandse uien van startTholen - Bij Van der Lans International is het uienimportseizoen weer losgebarsten. Gisteren arriveerden de eerste Nieuw-Zeelandse uien bij uiensorteer- en pakstation Jonika in Oostdijk. "Er is een goede vraag naar importuien, met name vanuit Duitsland. De verwachting is dat de grote retailers twee weken eerder met de importprogramma's starten. De voorraden van Duitse uien zijn kleiner dan vorig jaar en men wil graag mooie, blanke uien in het schap kunnen presenteren", vertelt Jaap de Ruijg.


Andrea Candiano (Van der Lans International) verantwoordelijk voor o.a. de Italiaanse markt, Jaap Nieuwenhuijse (Jonika) en Jaap de Ruijg (Van der Lans).De weersomstandigheden in Nieuw-Zeeland zijn volgens de importeur goed geweest voor de uienteelt. "In januari zijn er nog wat regenachtige dagen geweest, wat de opbrengst ten goede kwam. Het aandeel aan grove uien 70 mm+ is aanzienlijk groter dit seizoen, terwijl picklers en 35/50 mm redelijk beperkt zijn. Er is een wat grotere oogst van gele uien, met meer grovere maten. Wat betreft rode uien is het areaal wat ingekrompen, dus daar zal de beschikbaarheid minder van zijn."De belangrijkste afnemers van Nieuw-Zeelandse uien zijn traditioneel de Europese mark met in het bijzonder Duitsland, Frankrijk, en het Verenigd Koninkrijk, maar ook ]Maleisiƫ, Indonesiƫ en Japan zijn goede afnemers van de Nieuw-Zeelandse uien. "Momenteel is er een goede vraag naar 40/60 mm uien voor bestemming Indonesiƫ. Verder vraagt het Verenigd Koninkrijk dit seizoen om grove uien, vanwege de situatie in Spanje", vertelt Jaap.

Het importseizoen loopt vanaf begin maart tot half Juli, als er weer voldoende nieuwe oogst Europese uien beschikbaar zijn. In samenwerking met Jonika biedt de importeur alle kleinpakmogelijkheden aan van pondjes tot bandzakken en big bags. "De actuele prijs van de Nieuw-Zeelandse uien verschilt eigenlijk niet zoveel met vorig seizoen, maar het verschil met de Europese uien is kleiner. Dus de overstap is gemakkelijker te maken", besluit Jaap.Voor meer informatie:
Van der Lans International B.V.
Gerrit van der Veenlaan 18
3743 DN Baarn
Tel: 035 6422622
Fax: 035 6422644
info@vanderlans.com
www.vanderlans.com

Foto's: Daan Sturm

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven