Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Online Russische AGF-verkoop in China

EU verlengt steunmaatregel

De EU heeft besloten de steunmaatregel voor de AGF-sector met een jaar te verlengen. Daarmee staat de einddatum op 30 juni 2017. Syrië exporteerde de eerste grote volumes groenten en fruit naar Rusland en ook de Palestijnen werken aan toegang tot de Russische markt. Turkse telers in Antalya worden hard getroffen door de boycot. Hongaarse appeltelers klagen over de Poolse appelen, die de markt overspoelen. Rusland en China werken samen aan een online platform om Russische producten in China aan te bieden.EU verlengt steunmaatregel
De Landbouwraad van de EU heeft de steunmaatregelen voor de door de boycot getroffen sectoren uitgebreid. De extra maatregelen zijn een aanvulling op het in 2015 vastgestelde steunpakket van 500 miljoen euro. Op de lijst staan 13 maatregelen voor de zuivel-, vleessector en tuinbouw. Specifiek voor de AGF-sector verlengt de Europese Commissie de steunmaatregel met een jaar na 30 juni 2016. Klik hier om de kamerbrief met alle maatregelen te lezen.

Syrië exporteert naar Rusland
Volgens de Russische media is de aanvoer van groenten en fruit uit Syrië begonnen. Volgens de berichten zou een eerste partij van 3.000 ton sinaasappelen, citroenen, grapefruits, tomaten en kool vorige week in de haven van Novorossiysk aan. Voorheen werden alleen trials en kleine volumes uit het Midden-Oosterse land naar Rusland geëxporteerd. De groenten en fruit worden in Moskou op de markt gebracht. Grootste uitdaging voor de export is de kwaliteit van de verpakkingen.

Palestijnen onderhandelen over toegang EEU
De Palestijnen onderhandelen met de Euraziatische Economische Unie over toegang tot de markten van de lidstaten. Er wordt gesproken over een 0-tarief voor de Palestijnse producten. De Russische autoriteiten zouden positief zijn over de kwaliteit van de Palestijnse producten.

Online Russische AGF-verkoop in China
Rusland en China werken samen aan een onlineplatform om online Russische groenten en fruit aan te bieden in China. Onder andere de Chinese internetgigant JD.com werkt mee aan het platform. De Chinese markt lijkt interesse te hebben in Russische producten. Eerder nam AliExpress, een andere Chinese internetgigant, Russische producten op in het assortiment.

Hongaarse appelsector lijdt onder goedkope Poolse appel
In de afgelopen weken is de Europese markt overspoeld met goedkope Poolse appelen, wat de prijzen onder druk zette. Hongaarse handelaren klagen over de lage prijs en de kelderende vraag naar Hongaarse appelen. Waar in het begin van het seizoen goede prijzen gemaakt werden voor de Hongaarse appelen, zijn de prijzen door het overaanbod gedaald.

Turkse handelaren reageren op uitbreiden sancties
Nadat Rusland vorige week om fytosanitaire redenen de embargolijst voor Turkije uitbreidde met paprika en granaatappel, reageren Turkse handelaren op de gevolgen van de maatregel.
Ahmed van Cekok: "In Antalya, waar het grootste deel van de kasteelt te vinden is, zijn de telers zwaar getroffen. Ze zitten in een moeilijke situatie om nieuwe markten te vinden."
Sarkan van Erust Tarim Eretim: "De telers in Antalya worden hard getroffen en de prijzen zijn fors gedaald. bijkomend probleem is dat er meer productie is dan vorig jaar. Sommige prijzen zijn gehalveerd." Zelf merkt hij nog weinig van de boycot. Zijn belangrijkste producten, kool en kruiden, staan niet op de lijst.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven