Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Zilveruienkartel krijgt definitief boete van 9 miljoen euro

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft in 2012 terecht vijf producenten van zilveruien een boete van in totaal €9 mln opgelegd wegens kartelvorming. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) donderdag bepaald. Tegen deze uitspraak is geen beroep meer mogelijk.

ACM
Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vormden de drie Zeeuwse bedrijven samen met twee bedrijven uit Flevoland van 1998 tot 2010 een kartel. Zij begrensden het in te zaaien land, maakten prijsafspraken en kochten gezamenlijk bedrijfsmiddelen op met als doel concurrenten uit te sluiten. De vijf bedrijven waren samen verantwoordelijk voor zeventig procent van de Europese zilveruiproductie. Ze moeten samen 9 miljoen euro boete betalen.

Door de kartelafspraak van de uienhandelaren hebben de consumenten volgens ACM een hogere prijs betaald voor de uien dan nodig was. De hoogste boete is opgelegd aan TOP in 's-Gravenpolder. Dat bedrijf moet een boete betalen van van ruim zes miljoen euro. Crop Alliance uit het eveneens Zeeuwse Baarland, moet iets meer dan een miljoen euro betalen. Het derde Zeeuws bedrijf, Thopol uit Sint-Maartensdijk moet €450.000 betalen en Veco en Primofin, twee bedrijven uit Flevoland, gezamenlijk ruim €1,5 mln.

Plantuien vernietigd
In 2013 werden ook al zes Zeeuwse uienbedrijven beboet voor kartelafspraken. Ze zouden in 2009 op akkers ingezaaide plantuien hebben vernietigd. Daardoor zou het aanbod aan uien verkleinen en daardoor zouden de uientelers hogere prijzen voor hun plantuien kunnen krijgen. Eerstejaars plantuien worden gebruikt als pootmateriaal voor tweedejaars plantuien die voor consumptie geschikt zijn. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven