Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Jelle Westerlaken, Syngenta:

"Spannende zaaiperiode uien door wisselvallig weer"

Jelle Westerlaken, uienspecialist bij Syngenta schrijft over de uien als 'parels van het veld'. In de nieuwsbrief van Syngenta doet hij zijn verhaal en stelt hij zich voor: "Uien, een prachtig gewas, uitdagende teelt, geweldige smaakmaker en een prachtig exportproduct. Het fascineert mij enorm dat zo'n plant met ongeveer acht pijpen een bol vormt en wel 50 tot meer dan 80 ton product per hectare oplevert. Mogelijk heeft u mij wel eens gezien bij een uiendag of andere veldbijeenkomst, maar u kent mij verder niet. Ik werk nu bijna twee jaar bij Syngenta. Wat ik daar zoal doe? Kort gezegd ben ik verantwoordelijk voor de verkoop van uienzaden. Daar hoort natuurlijk ook promotie en ondersteuning van de rassen bij. Het mooiste van mijn werk is om met u over de teelt en de bewaring te praten. En er is niets mooiers dan door een sterk en gezond gewas Medaillon te lopen.

Een zekere voet in de grond
Wat is mijn achtergrond en vanwaar mijn interesse voor de uien? Op het ouderlijk bedrijf in Numansdorp ben ik opgegroeid in het boerenbestaan. In een gemengd bedrijf krijg je natuurlijk van de melkvee- en akkerbouwkant een hoop mee. De akkerbouw trok mij echter meer aan dan de melkveetak. Aan het einde van mijn opleiding "Bedrijfskunde Agribusiness" die ik op de HAS in Den Bosch afrondde, zag ik een vacature voor 'field expert uien' voorbij komen. Deze sprak mij erg aan en deze keuze blijkt goed geweest te zijn aangezien ik iedere dag met plezier mijn werk doe!

Jaar op jaar, een boeiend gewas
Net als met veel akkerbouwgewassen kun je altijd verrassende ontwikkelingen verwachten, zowel in het veld als in de bewaring! Afgelopen seizoen kenmerkte zich als een zeer divers jaar met grote verschillen tussen regio's in het land. Bijvoorbeeld in Zeeuws-Vlaanderen stonden er in het begin voldoende planten, terwijl het later in het seizoen te droog bleef om goed door te kunnen groeien. Op de eilanden er boven waren er vaak juist meer problemen met opkomst, maar de uien kregen wel de kans om door te groeien. Dit jaar is de zaaiperiode spannend door het wisselvallige weer. Voor velen blijken de vorst en verwering in de winter redelijk tot voldoende te zijn om een mooi zaaibed te creëren. Voor degenen die nog moeten zaaien: wees geduldig! Met een slecht zaaibed kan zeker zoveel verkeerd gaan als te laat zaaien. Grijp wel de kansen als ze daar zijn!Veelbelovende rassen voor nu en in de toekomst

Ook dit jaar zijn er weer volop demovelden uitgezet om ervaring op te doen met de uienrassen van Syngenta. Bij het zaaien van verschillende rassen valt op wat duizend korrelgewicht doet met verdeling van het zaad. Zwaar zaad heeft meer kans op een misser op de zaaischijf en lichtgewicht zaad juist meer kans op een dubbele. Daarom is het van belang om het vacuüm en de afstrijker goed af te stellen op het duizend korrelgewicht voor een optimaal resultaat. Na opkomst blijkt Motion de afgelopen jaren een zeer vlotte starter te zijn, die snel in lengte en aantal pijpen groeit. De snelle groei in het begin komt ook ten goede bij de vroege bolvorming van dit ras. Zo groeit de ui rustig op, waardoor hardheid en huidvastheid in groeiwijze terug te vinden zijn.

In maart zijn ook de Syngenta demovelden van teeltjaar 2015 weer getarreerd. De demo's zijn vanaf het zwad in monsterzakken verzameld nadat er eerst een bruto-opbrengstmeting is gedaan. Voorafgaand aan het tarreren worden de uien een aantal uur voor de droogwand opgestookt, zodat de huidvastheid duidelijk zichtbaar wordt. Dit geeft veel kennis over hoe de rassen op verschillende grondsoorten presteren en hoe zij zich gedragen, ten opzichte van andere rassen. Uit de resultaten is een trend op te maken dat Motion jaar op jaar de mooiste huid heeft. Qua hardheid stijgt het nieuwe ras Progression twee jaar op rij boven de rest uit als de meest harde ui.

Hieronder ziet u de prestaties van onze uien. Om deze resultaten te downloaden, klik hier.De resultaten van onze nieuwe rassen zien er goed uit, reden te meer om er komend seizoen weer volop tegenaan te gaan. In de toekomst blijven handel- en exportlanden kwalitatief goede uien vragen. Hardheid en huidvastheid zijn daar belangrijke eigenschappen voor. Syngentarassen kunnen u dit zeker bieden. Zij hebben een zeer sterke spruitrust, wat een groot voordeel is voor bepaalde export markten of als de MH-bespuiting niet optimaal heeft gewerkt. Voor de telers gaat het vooral om de netto opbrengst per hectare oftewel de opbrengst "uit de schuur". Deze is weer een combinatie van opbrengst, huidvastheid en hardheid. Ook plantaantallen bepalen voor een deel uw kwaliteit. Daar kunnen we de komende tijd zeker samen naar kijken en kennis over delen. Geregeld kan ik meekijken in Syngenta's pipeline. Daarom heb ik veel vertrouwen in de nieuwste ontwikkelingen!

Voor meer informatie:
Jelle Westerlaken
06-12653814

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven