Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

's Werelds acht grootste uienproductielanden

Ongeveer 65 procent van de wereldwijde uienproductie komt van de top acht uienproductielanden. De uienhandel gaat terug tot 2.000 voor Christus en is inmiddels al eeuwenlang een van de meest geconsumeerde gewassen op de planeet. Vandaag de dag is de ui de meest gegeten groente in de Verenigde Staten na de tomaat en aardappel. Wereldwijd wordt er 84.758.191 ton uien geproduceerd en het gewas staat op de eerste plaats wat betreft productie-areaal. Qua jaarlijkse consumptie per capita gaan Libië (34 kg) en Albanië (33 kg) aan kop als echte uienliefhebbers.

Welke acht landen de meeste uien produceren, blijkt uit de laatste gegevens van de UN:

8. Pakistan
Productie: 1.660.800 ton

Pakistan produceert elk jaar ongeveer 1,6 miljoen ton uien, goed voor 2,5 procent van de wereldwijde opbrengst. De uienexport piekte in 2011 toen er 173.152 ton werd verscheept, waardoor het land het tot de top uienexporteurs schopte. De daaropvolgende jaren nam de hoeveelheid uien bedoeld voor de internationale markt sterk af. Volgens de laatste gegevens exporteerde Pakistan in 2015 echter uien voor minstens 193 miljoen euro.

7. Egypte
Productie: 1.903.000 ton

Ook in Egypte bereikte de uienexport in 2015 een record, voornamelijk doordat India de grenzen opende voor Egyptische producten. Geraamd wordt dat de uienexport is verdubbeld ten opzichte van voorgaande jaren. De belangrijkste importeurs van Egyptische uien zijn India, de EU en Rusland.

6. Turkije
Productie: 1.904.846 ton

Uien kennen een lange geschiedenis in Turkije, waar de ui niet alleen in de keuken wordt gebruikt, maar ook als traditioneel geneesmiddel voor verschillende ziekten. 2015 was een goed jaar voor Turkse telers: de productie van bijna alle fruit en groenten steeg en de prijzen bleven bevredigend. Volgens Turkstat leverde het land vijf procent meer uien dan in 2014, dankzij de gunstige regenval. De belangrijkste productieregio is Polatli, waar 62.000 decare land werd beplant.

5. Rusland
Productie: 1.984.937 ton

De ui is de derde meest geproduceerde groente in Rusland en tevens een van de meest geconsumeerde en geïmporteerde gewassen. Wegens het voedselimportverbod voor de EU-landen is Rusland nu grotendeels afhankelijk van leveranciers uit Turkije, China en Israël. Tussen 2013 en 2014 was de import meer dan verdubbeld, maar de prijzen stegen ook met ongeveer 25 procent.

4. Iran
Productie: 2.381.551 ton

Met 23,8 miljoen ton uien staat Iran vierde in de lijst. De ui wordt er geteeld op 70.125 hectare en volgens de laatste gegevens van de UN wordt er 46.499 ton naar de rest van de wereld verzonden.

3. De Verenigde Staten
Productie: 3.159.400 ton

De Verenigde Staten is een van de leidende uienproductielanden en het gewas is er de derde meest geconsumeerde groente (in termen van hoe veel uien er per capita worden gegeten). De gemiddelde Amerikaan eet jaarlijks 9 kilo meer dan het wereldgemiddelde. Californië is de grootste producent, gevolgd door de staat Washington. De Verenigde Staten is 's werelds tweede grootste exporteur: het verzond in 2015 zo'n 33,6 miljoen ton, terwijl het 11,9 miljoen ton importeerde.

2. India
Productie: 19.299.000 ton

Volgens sommige ramingen zal de Indiase uienproductie dit seizoen pieken en een volume van 20,6 miljoen ton bereiken. Dit is het gevolg van het feit dat telers hebben besloten de katoenproductie te verlagen, ten gunste van de ui. Het totaal beplante oppervlak zal toenemen van 15 tot 20 procent, wat leidt tot een opbrengststijging van 10-15 procent. In 2015 was India de grootste uienexporteur met een internationale export van 48,6 miljoen ton.

1. China
Productie: 22.300.000 ton

Met 22,3 miljoen ton is China de grootste uienproducent wereldwijd. Het dichtstbevolkte land ter wereld is ook de grootste exporteur van de groente. De goede kwaliteit en lage prijzen maken Chinese uien competitief op de internationale markt. Volgens de gegevens van de UN is het totale geoogste areaal er 1.025.000 hectare.

Source: insidermonkey.com
Publicatiedatum: