Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Nieuw-Zeelandse tiener is volleerd uienteler

De zestienjarige Nieuw-Zeelander, Lincoln Roper, werd onlangs tweede bij de Young Vegetable Grower of the Year wedstrijd. Lincoln, die het op moest nemen tegen veel oudere deelnemers, heeft al jarenlang ervaring opgedaan op het bedrijf van zijn ouders, Roper and Son. Hij deed dus niet onder voor de andere kandidaten met zijn kennis van financiƫn en marketing, veiligheid, hygiƫne en bemesting. Lincoln was de jongste deelnemer ooit, en kreeg pas tien dagen voor de wedstrijd te horen dat hij mee mocht doen. Gezien de korte voorbereidingstijd, kwam Lincoln's ervaring als telerszoon uitstekend van pas.

Roper and Son, bezit een areaal van 60 hectare waarop rode uien, pompoenen, kalebassen, fabriekserwten, tarwe en gerst worden geteeld. Toen het bedrijf twintig jaar geleden met moeite het hoofd boven water kon houden, ging het op advies van MG Marketing over op de teelt van rode uien. Inmiddels behoort Roper and Son tot de grootste uientelers in Nieuw-Zeeland. Het bedrijf levert uien aan de retail, los zowel als verpakt. Vanwege de toenemende vraag naar rode uien, heeft de teler zijn pel- en verpakkingsfaciliteit uitgebreid. Momenteel levert het bedrijf jaarrond zo'n 800 ton gepelde rode uien.

Aanvankelijk werden de uien met de hand gepeld. In 2007, nam Roper and Son echter een nabijgelegen bedrijfspand over met de bedoeling hierin een verwerkingsfaciliteit en pakhuis te vestigen. Er werd eveneens een pelmachine aangeschaft. Ondanks de pelmachine, vergt de verwerking van de uien nog veel handwerk. In een compressieruimte worden de buitenste droge schillen verwijderd. Vervolgens verwijderen persoonsleden met luchtpistolen de laatste schillen.

Zoon Lincoln, werkt liever in de buitenlucht en is iedere schoolvakantie op het land te vinden. Hij volgt een agrarische opleiding en hoopt zijn studie in de toekomst op universitair niveau voort te kunnen zetten.


Bron: stuff.co.nz

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven