Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gebrek aan opslagcapaciteit zorgt voor problemen

India: uientelers protesteren tegen dalende prijzen

Telers in Maharashtra zien zich gedwongen hun uien te verkopen voor een bodemprijs van 3 tot 5 Roepie (€0,04-0,07) per kilo. En met de komst van nog meer uien op de markt in het vooruitzicht, lijkt het er niet op dat de situatie snel zal verbeteren. Telers in Aurangabad gingen de afgelopen weken de straat op en weigerden hun productie te verkopen aan de AGF-marktcomités (APMC's).

De volumes zullen dit seizoen (juli 2015 - juni 2016) een record van 20,3 miljoen ton bereiken. Vorig jaar lagen de volumes rond de 18,9 miljoen ton. 

Een tekort aan opslagcapaciteiten zorgt voor grote problemen. Uien van hoge kwaliteit kunnen worden bewaard, maar als het gaat om productie van lagere kwaliteit, hebben telers geen andere keuze dan de verkoop. Deze uien worden soms verkocht voor slechts 1-1,5 Roepie per kilo (€1,32-1,98/kg). 

Op dit moment zijn er veel telers die hun uien in de open lucht bewaren. Zolang het weer goed is, hoeft dit geen problemen op te leveren. Maar zodra het gaat regenen, zullen zij gedwongen worden hun productie op de markt te brengen tegen dergelijke slechte prijzen.

De prijzen zijn inmiddels zover gedaald dat ze de productiekosten niet meer dekken. De APMC in Lasagaon is bezorgd en vreest dat telers een tweede jaar van verliezen niet zullen overleven. 

In Madhya Pradesh, Gujarat en Rajasthan blijven de volumes late kharif uien toenemen. Alleen al in het district Nashik arriveert dagelijks 1.500 tot 2.000 ton op de markt. Ondertussen is de oogst van rabi uien in volle gang.

Uit onderzoek van het NHRDF bleek dat de uienexport in de eerste 10 maanden van het seizoen met 6,8% is gedaald tot 828.000 ton. 

Bron: financialexpress.com
Publicatiedatum: