Armeense telers willen boycot Turkije

EC verlengt steunmaatregel

De Europese Commissie verlengt de steunmaatregel voor groenten en fruit. De Russische retail wil af van een houdbaarheidsdatum op groenten en fruit. De appelimport van Kazachstan daalt al maanden, Rusland importeert meer uit Oezbekistan en Armeense telers willen een boycot van Turkse kasgroenten.

EC verlengt steunmaatregel

De Europese Commissie heeft de steunmaatregel voor groenten en fruit verlengt tot 1 juli 2017. Wel worden de hoeveelheden die opgekocht worden verlaagd, omdat de bedrijven al een redelijke tijd gehad hebben om zich aan de nieuwe situatie aan te passen, dat schrijft staatssecretaris Van Dam in een Kamerbrief. Tot april dit jaar is er 1,1 miljoen ton groenten en fruit uit de markt genomen, tegen een totaal kostenplaatje van 162 miljoen euro.Russische import uit Oezbekistan +10%

Rusland blijft zoeken naar nieuwe handelspartners voor groenten en fruit. Volgens bronnen in Rusland is de import uit Oezbekistan sinds januari met 10 procent gestegen. De grootste stijger is citrus, waarvan Rusland 50 keer meer importeerde uit Oezbekistan. Ook druiven deden het goed. Rusland importeerde 13.400 ton aan fruit uit Oezbekistan, vorig jaar was dat 339 ton. Ook de import van citroenen kwam flink hoger uit. Werden in 2015 nog 14 ton citroenen geëxporteerd, dit jaar was dat 621 ton.

Kazachse appelimport bereikt dieptepunt

Volgens cijfers van Fruit-Inform is de appelimport van Kazachstan sinds het begin van seizoen 2015/2016 fors gedaald. In de afgelopen vijf jaar werd er niet zo weinig appelen geïmporteerd. Tussen juli2015 en maart 2016 importeerde het land 64.000 ton, dat is 40 procent minder dan een jaar eerder. Polen is nog altijd de belangrijkste leverancier van de appelen, hoewel het volume met 27 procent daalde. Er werden in deze periode 37.000 ton Poolse appelen ingevoerd. China komt op de tweede plek met 13.000 ton, een daling van 8 procent. De derde plaats is voor Moldavië met 8.000 ton, 67 procent minder dan vorig jaar.

Russische retail wil af van THT

De Russische supermarkten hebben een petitie opgesteld om de regels rond de houdbaarheidsdatum (THT) op groenten en fruit terug te draaien. De supermarkten zijn verplicht om op alle producten een THT te vermelden. Voorheen werden groenten en fruit ontzien in de regelgeving. Voor bewerkte AGF was een THT wel verplicht.

Armeense telers willen boycot Turkije

Turkse tomaten concurreren dit voorjaar succesvol met de Armeense kasgroenten. Ondanks de transportkosten zijn de Turkse tomaten goedkoper dan de Armeense. Dat resulteert in ontevreden telers in het land. Armeense telers moeten de prijzen verlagen om te kunnen concurreren. Dat zien de telers niet zitten, daarom pleiten ze voor een boycot van Turkse groenten. Niet iedereen steunt het initiatief. Het hoofd van de Union of Domestic Manufacturers denkt dat een boycot tot ongeoorloofde prijsstijgingen zal leiden.

Oekraïense walnotenteelt stijgt

De walnotenteelt in Oekraïne zal volgens de verwachtingen profiteren van het verdrag dat gesloten is met Europa. Veel telers investeren om de productiecapaciteit te vergroten. omdat veel walnotentelers kleine ondernemingen zijn, worden de statistieken gebaseerd op de exportcijfers. Desondanks staat het land in de top 5 van grootste walnotenproducenten wereldwijd. Volgens de USDA werd er in het seizoen 2015/2016 102.000 ton walnoten geoogst. In 2009 zijn investeringen gedaan in nieuwe aanplant. De bomen hebben 5 tot 7 jaar nodig voordat er geoogst kan worden. Het walnotenseizoen loopt van november tot december. Uit de opslag zijn de noten tot juli-augustus beschikbaar.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven