Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bedrijfsleven wil af van sancties

Turkije verliest 300 mln door boycot

Met de Europese vergadering over verlenging van de sancties in aantocht, zwelt de kritiek op de sancties aan. het Franse parlement stemde tegen een verlenging, het Duitse bedrijfsleven voelt ook steeds minder voor de sancties en de Italiaanse ambassadeur vindt dat de sancties investeringen niet mogen blokkeren. Vanuit Rusland is er ook voldoende nieuws. Het land overweegt re-export van Afrikaanse producten via Europa. Poetin riep Wit-Rusland op om te profiteren van de situatie, landen als Pakistan en Marokko grijpen die kans al. Turkije incasseert een verlies van 300 miljoen dollar door de boycot. Door de gesloten Russische grens heeft Irak de koppositie als belangrijkste exportmarkt overgenomen.

Bedrijfsleven wil af van sancties
Deze maand moet de EU beslissen of de sancties tegen Rusland verlengt worden. De sancties werden ingesteld vanwege de Russische bemoeienis met het conflict in Oost-Oekraïne twee jaar geleden. Hoewel dat conflict nog altijd niet is opgelost, klinkt in Europa steeds luider een roep om de sancties af te schaffen.
Het Franse parlement stemde vorige week over aanhouden van de sancties. Een ruime meerderheid van het parlement is tegen verlenging van de sancties. De stemming heeft geen directe invloed op het Europese debat, maar tekent de stemming in verschillende Europese landen.

De Duitse regering houdt nog altijd vast aan de voorwaarde dat de Minsk-akkoorden uitgevoerd moeten worden. Het Duitse bedrijfsleven zou echter liever zien dat de sancties worden opgeheven. Het land was een van de grootste handelspartners van Rusland voordat de sancties werden ingesteld. Elke dag die de sancties duren, maakt het voor de Duitse bedrijven moeilijker om hun positie in de Russische markt te houden.



Italiaanse ambassadeur: sancties geen drempel investeringen
Volgens de Italiaanse ambassadeur in Rusland zijn de wederzijdse sancties geen drempel voor investeringen. "Italië gelooft dat Rusland een belangrijk land is in de wereld. Sancties, zowel Europese als Russische, mogen niet gebruikt worden als een voorwendsel of alibi om niet in Rusland te investeren," aldus de ambassadeur in Russische media.

"Wit-Rusland moet profiteren van situatie"
Wit-Russische telers zouden meer kunnen exporteren naar Rusland als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. "Het is noodzakelijk om de huidige situatie te gebruiken om de productie op te schroeven, ook voor de Russische markt," aldus president Poetin tijdens een bijeenkomst in Minsk. Poetin reageerde daarmee op de aanhoudende stroom producten die illegaal de grens over gesmokkeld worden. "Als we vandaag niets doen en toestaan dat geboycotte producten te Russische markt bereiken, zal het voor Wit-Russische producenten moeilijker worden om toegang te krijgen tot de Russische markt. Ondertussen is er vraag naar appelen, melk, vlees en andere producten van Wit-Russische oorsprong."

Rusland overweegt boycot re-export Afrikaanse AGF via EU
De Russische autoriteiten overwegen de re-export van Afrikaanse AGF via Europa te boycotten. Dat liet een woordvoerder van de Russische fytosanitaire dienst weten in Russische media. Volgens de inspectie worden onder andere Nederlandse en Belgische groenten en fruit via Wit-Rusland het land in gesmokkeld onder de vlag van landen als Burkino Faso, Niger, Guinea-Bissau, Jemen en Benin.

Turkije verlies 300 mln door boycot
De Turkse AGF-sector voelt nog altijd de pijn van de sancties. De schade die de boycot de sector heeft gekost staat ondertussen op 300 miljoen dollar. De schade voor de tomatensector wordt geraamd op 100 miljoen dollar. Tussen januari en mei daalde de export met 79 procent tot 78 miljoen dollar. Vorig jaar werd in die maanden 529.227 ton groenten en fruit uitgevoerd met een waarde va 368,1 miljoen dollar. Dit jaar kwam de teller niet boven de 113.118 ton, of 78,1 miljoen dollar. In mei zou de export zelfs met 93 procent gedaald zijn.

Vooral de tomatensector krijgt het voor de kiezen. In de eerste vijf maanden van dit jaar daalde die export met 39 procent naar 150,4 miljoen dollar. Dat was een jaar eerder 246,1 miljoen dollar. De citroenenexport daalde met 11 procent naar 110 miljoen dollar. Voor sinaasappelen kwam het verlies uit op 7 procent met een export van 78,8 miljoen dollar. Mandarijnen incasseerden een verlies van 8 procent, de waarde kwam uit op 54,4 miljoen dollar.

Irak heeft de positie als belangrijkste bestemming voor Turkse AGF overgenomen. De export naar dit land steeg met 6 procent tot 143,5 miljoen dollar. Andere markten die groeien zijn Wit-Rusland (+332%, 43,2 miljoen dollar), Georgië (+107%, 35,2 miljoen dollar), Polen (+153%, 21 miljoen dollar), Oekraïne (+75%, 50,5 miljoen dollar) en Azerbeidzjan (+100%, 11,9 miljoen dollar).

Importstroom overzee loopt terug
In de eerste vijf maanden van dit jaar is de Russische overzeese import met 9,5 procent teruggelopen. De waarde kwam uit op 57,3 miljard dollar, dat blijkt uit cijfers van de Russische douane. De daling voor voedingsmiddelen kwam uit op 4,4 procent of 1,6 miljard dollar. Meer specifiek daalde de import van groenten met 10,1 procent, terwijl de invoer van fruit steeg met 7 procent.

Export Marokko +40%
De Marokkaanse export naar Rusland is fors gestegen. De totale export zou met 40 procent stijgen. Volgens Marokkaanse cijfers is in het eerste kwartaal de export van groenten verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. De fruitexport bleef stabiel.

Pakistan focust op Rusland
In een brief van de voorzitter van de AGF-exporteurs vereniging in Pakistan biedt Rusland veel potentieel voor de export. Pakistan zou dit jaar al 3800 containers kinnow en 200 containers aardappelen naar Rusland hebben verscheept, een stijging ten opzichte van vorig jaar. Ondanks de strikte fytosanitaire eisen van Rusland biedt die markt veel potentieel voor Pakistaanse exporteurs, aldus de voorzitter.

Wit-Rusland belangrijkste bestemming Oekraïense appelen
Tussen juli 2015 en april 2016 exporteerde Oekraïne 10.200 ton appelen, waarvan 78 procent naar Wit-Rusland. Dat meldt Fruit-Inform. Voorheen was Rusland de belangrijkste bestemming voor de appelen met een marktaandeel van 98 procent. Het aandeel van Wit-Rusland kwam niet boven de 2 procent.

Kazachstan verminderd appelimport
De appelimport van Kazachstan blijft dalen. In april daalde de import met 20 procent tot 13.000 ton. Een jaar eerder werd er nog 16.000 ton geïmporteerd, dat meldt Fruit-Inform. Tussen juli 2015 en april 2016 daalde de import met 36 procent. Het grootste deel (65%) van deze import kwam uit Europa. Polen heeft het grootste aandeel in deze export met 61 procent. Daarna volgt China met 20 procent marktaandeel in de Kazachse import. Moldavië staat derde op de ranglijst.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.